Francoski policisti se pripravljajo, da razpodijo nasilne protestnike. Foto: EPA
Francoski policisti se pripravljajo, da razpodijo nasilne protestnike. Foto: EPA
Dominique de Villepin
Premier želi ločeno na pogovore s sindikati in študenti. Foto: EPA

Na jugu Francije so se v Marseillu protestniki spopadli s policijo, ki je zaradi shodov poostrila varnostne ukrepe. Protestniki so se zbrali tudi v Parizu, Toursu in Orleansu.

Francoski premier Dominique de Villepin je v pismu sindikatom, ki zaradi predloga zakona grozijo s splošno stavko prihodnji teden, predlagal pogajanja. Njegova vlada hoče namreč sprejeti zakon, ki bi delodajalcem olajšal odpuščanje mlajših od 26. let. Študentje temu odločno nasprotujejo.

Tako se bodo sindikati z vlado za pogajalsko mizo usedli že v petek, čeprav so sindikati dejali, da jih zanima le odprava omenjenega zakona. Predsednik francoske vlade naj bi se zavzemal tudi za ločeno srečanje s študenti.

Dvignjena starostna omejitev za poročanje deklet
Sicer pa je francoski parlament dvignil starostno omejitev žensk, preden se lahko poročijo. Po novem morajo biti tudi Francozinje, tako kot moški, ob poroki stari najmanj 18 let in ne več 15, kot je za dekleta veljalo do zdaj. Omejitev za moške je bila vedno pri 18 letih. S tem ukrepom bi vlada rada preprečila vnaprej dogovorjene poroke.

Francoski poslanci so podprli tudi ostrejše kazni, usmerjene proti seks turizmu, otroški pornografiji in obrezovanju žensk. Nezakonit bo tudi nasilen odvzem potnih listin partnerju, da bi mu s tem onemogočili potovanje.