V soboto naj bi se na francoskih ulicah zbralo do 1,5 milijona ljudi. Foto: EPA
V soboto naj bi se na francoskih ulicah zbralo do 1,5 milijona ljudi. Foto: EPA
Jacques Chirac
Chirac podpira premierja, saj meni, da bo imel zakon pozitiven učinek. Foto: EPA

Po pogovorih s predstavniki vlade Domoniqua de Villepina so državljane povabili, naj se jim 28. 3. pridružijo na splošni stavki po državi, kar pomeni, da pogajalski ekipi nista dosegli soglasja.

Že prej je predsednik Jacques Chirac podprl de Villepina, ki vztraja pri svojem zakonu, saj je prepričan, da bo pozitivno vplival na boj proti nezaposlenosti med mladimi. Ta je namreč dvakrat višja od povprečne brezposelnosti v državi. Po mnenju francoskega predsednika je vlada s predlogom spornega zakona jasno pokazala voljo, da se spopade s tem problemom.

Sindikati in študentje so prepričani, da bo predlagani zakon deloval ravno obratno. Protestne shode so že v soboto pripravili po vseh večjih mestih v Franciji. Po ocenah organizatorjev se jih je udeležilo 1,5 milijona, notranje ministrstvo pa je poročalo o trikrat manjši številki. Protesti so se v Parizu sprevrgli celo v nasilje, pri tem pa je bilo prijetih več kot 160 ljudi.

Francozi zakona v tej obliki ne podpirajo

Pogodba o prvi zaposlitvi, ki jo je francoska vlada predlagala v novem zakonu o zaposlovanju mladih, delodajalcem omogoča, da lahko v prvih dveh letih zaposlene, mlajše od 26 let, odpustijo brez navajanja razloga.
Zaradi nestrinjanja z vlado je večina francoskih univerz ostala vsaj delno zaprtih, prvič pa je bilo zaprtih tudi več srednjih šol. Raziskava javnega mnenja francoskega časnika Liberation študente in sindikate v njihovih zahtevah podpira 35 odstotkov Francozov, 38 odstokov pa jih je prepričanih, da predlagana oblika potrebuje spremembe.