Policistom so na ulicah Pariza pomagali tudi orožniki. Foto: EPA
Policistom so na ulicah Pariza pomagali tudi orožniki. Foto: EPA
Protestnik, ki brca pločevinko s solzivcem.
Policija je prijela več kot 160 protestnikov. Foto: EPA

Protesti na vzhodu prestolnice so se spreobrnili v nasilje, ko je policija skušala ustaviti sprva miren shod, ki so se ga udeležili študentje, zaposleni in upokojenci. Protestniki so nato začeli v policiste metati kamne in steklenice, organi oblasti pa so odgovorili s solzivcem in vodnimi topovi.

V spopadih, ki so trajali šest ur, je bilo ranjenih 24 ljudi, med njimi sedem policistov. Zažganih je bilo tudi več avtomobilov in poškodovanih nekaj izložb trgovin, zato je policija prijela tudi 160 ljudi.

Sicer so protestni shodi proti reformi, ki bi delodajalcem omogočala lažje odpuščanje mladih, potekali po mestih v vsej državi, vendar v glavnem brez nasilja. V Marseillu je nekaj nasilnežev skušalo zažgati vhod v mestno hišo, a jim to ni uspelo. Ranjen je bil en policist, šest mladih pa je bilo prijetih.

Protestov po celotni Franciji se je po poročanju organizatorejv udeležilo okoli 1,5 milijona ljudi, notranje ministrstvo pa je poročalo, da naj bi šlo na ceste samo pol milijona ljudi.

Novi zakon, ki ga predlaga vlada Dominiqua De Villepina bi delodajalcem omogočal, da v prvih dveh letih lahko brez navajanja razlogov odpustijo mlade do 26 let. Vlada je prepričana, da se bo s tem znižala nezaposlenost med mladimi, slednji pa so prepričani o nasprotnem.