V okolici pariških univerz so zaradi bojazni pred nemiri zaprli številne butike. Foto: EPA
V okolici pariških univerz so zaradi bojazni pred nemiri zaprli številne butike. Foto: EPA
Protest v Parizu
V Parizu so bili protesti večino časa mirni, na koncu pa se je peščica protestnikov spopadla s policijo. Foto: EPA

Po besedah študentov se je protestov po vsej Franciji udeležilo več kot 300.000 ljudi, zaprtih pa je bilo 64 od 84 francoskih univerz, vendar oblasti trdijo, da so te številke manjše.

Tisoči protestirajo
V Parizu naj bi se zbralo 120.00 protestnikov, policisti pa so nekaj tisoč študentov in dijakov, ki so jih ob koncu protesta napadli s kamni in zažgali kiosk, razgnala s solzivcem. Študentje so dobili zagon po množičnih protestih 7. marca, ko se je na ulicah francoskih mest zbralo več sto tisoč protestnikov. Sindikati za soboto napovedujejo nove proteste, na katerih upajo, da se bo zbralo milijon ljudi.

Mladi brez služb
Francoski premier Dominique de Villepin je študentom v sredo ponudil pogovore, vendar so jih ti zavrnili. Pri novem zakonu je študente najbolj razburilo določilo glede prve zaposlitve, saj podjetjem dovoljuje odpuščanje brez razloga mlajših od 26 let v obdobju prvih dveh let. De Villepin je zatrdil, da ne bo odstopil od zakona, saj verjame v take ukrepe.

Z novim zakonom skušajo oblasti zmanjšati brezposelnost, saj ima Francija z 9,6 odstotka eno izmed najvišjih stopenj v Evropi. Ta je še več kot dvakrat višja pri mladih, v nekaterih revnih mestnih soseskah pa znaša kar 40 odstotkov. Prav v takih soseskah v predmestjih po Franciji so jeseni izbruhnili nemiri, ki so trajali dva tedna.