V Franciji že nekaj časa potekajo protesti proti spornemu zakonu o omejevanju priseljevanja. Foto: EPA
V Franciji že nekaj časa potekajo protesti proti spornemu zakonu o omejevanju priseljevanja. Foto: EPA

Sporni zakon je pripravil francoski notranji minister Nicolas Sarkozy, poleg opozicije pa so mu nasprotovali tudi Cerkev in skupine priseljencev, saj naj bi zaznamoval tujce in reveže ter spodkopaval tradicionalno vlogo Francije kot zaščitnice za vse preganjane.

Sarkozy meni, da so novembrski nemiri v revnih predmestjih pokazali na razpad zdajšnjega sistema priseljevanja in integracije ter potrebo po reformi tega sistema. Zakon uvaja dovoljenje za triletno bivanje za izkušene in talentirane delavce, s katerim naj bi privabili visoko izkušene tujce in hkrati tudi omogočili prihod delavcev v sektor, kjer potrebujejo nekvalificirano delovno silo.

Priseljencem, ki že bivajo v Franciji, bo po sprejetju zakona težje pripeljati člane družine, novi prišleki pa se bodo morali naučiti francosko in opraviti tečaje civiliziranega vedenja.

Sarkozy na posvet v Mali in Benin
Sarkozy je pred odhodom v Mali in Benin, kjer se hoče s tamkajšnjimi politiki pogovoriti o posledicah sprejetja zakona, dejal, da gre za selektivno priseljevanje. V glavnem mestu Malija Bamakau so pred njegovim prihodom potekali protesti, kjer so ga zaradi podpore zakonu zmerjali z rasistom.