Privrženci Gadafija so v Tripolisu proslavljali uspehe vladnih sil. Foto: Reuters
Privrženci Gadafija so v Tripolisu proslavljali uspehe vladnih sil. Foto: Reuters
Brega
S svojo oborožitvijo se libijski uporniki ne morejo kosati s premočnejšimi vladnimi silami. Foto: EPA
Gadafijeve sile prevzemajo pobudo

Na zasedanju v Parizu so vodje diplomacij skupine G8 od ponedeljka razpravljali o razmerah v Libiji in skušali oblikovati skupno stališče o tem, kako ustaviti napade Gadafijevih sil na civiliste, pri čemer pa niso bili najuspešnejši, saj je padla v vodo ideja o uveljavitvi prepovedi letenja v libijskem zračnem prostoru, za kar sta se najbolj zavzemali Francija in Velika Britanija.

Francoski zunanji minister Alain Juppe je pojasnil, da ideja Pariza in Londona ni dobila širše diplomatske podpore ZDA, Rusije in drugih držav članic Evropske unije, ki spadajo v skupino G8. Nemški zunanji minister Guido Westerwelle je dejal, da so v Nemčiji zelo skeptični glede vojaškega posredovanja proti Gadafijevim silam.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je dejal, da Rusija še vedno čaka na podrobnosti predloga Arabske lige, ki se je zavzela za prepoved poletov v Libiji.

V skupni izjavi so se ministri zavzeli, da mora Varnostni svet ZN-a povečati pritisk na libijskega voditelja, vključno s sprejetjem gospodarskih ukrepov, da bi tako Gadafija prisilili k odstopu.

Napredovanje vladnih sil
Gadafijeve sile medtem napredujejo proti vzhodu države in so na poti do drugega največjega libijskega mesta Bengazi, kjer se je tudi začel upor proti režimu, zasedle strateško pomembno mesto Adždabija, iz katerega je pot odprta do Bengazija. "Mesto Adždabija je očiščeno plačancev in teroristov, ki so povezani z Al Kaido," je sporočila libijska državna televizija.

Bližnje mesto Brega, s pomembno rafinerijo, je v zadnjih treh dneh silovitih spopadov večkrat zamenjalo oblastnike, a so na koncu prevladale premočne vladne sile in prevzele nadzor nad mestom.

"Zahod je pozabljen"
V pogovoru za nemško televizijo RTL je Gadafi močno okrcal zahodne države, ki so se po njegovem mnenju zarotile proti Libiji, zaradi česar se lahko obrišejo pod nosom za naftne posle, ki bodo od zdaj naprej šli samo še v roke ruskih, kitajskih in indijskih podjetij.

"Zahod bo pozabljen," je dejal dolgoletni voditelj, ki je iz "zarotniških" zahodnih držav izvzel Nemčijo, ki je bila vseskozi zadržana do uveljavitve prepovedi poletov nad Libijo.

"Nemci so zavzeli zelo dobro stališče do nas, zelo različno od številnih pomembnih držav na Zahodu," je dejal Gadafi in ob tem namignil, da bi lahko Libija v prihodnje sodelovala z nemškimi podjetji.

Gadafijeve sile prevzemajo pobudo