Sveži posnetki Gadafija iz enega izmed hotelov v Tripolisu. Foto: EPA
Sveži posnetki Gadafija iz enega izmed hotelov v Tripolisu. Foto: EPA
Krater
Krater, ki so ga po trditvah libijskih oblasti naredile koalicijske bombe. Foto: Reuters

Zgodaj davi je bilo v prestolnici Tripolis slišati štiri zaporedne eksplozije, pred tem pa so lovci preleteli mesto. Eksplozijam so sledile sirene reševalnih vozil. Še trije ljudje so bili ubiti v drugem delu Tripolisa, poleg tega naj bi bilo več kot deset ljudi ranjenih. Predstavniki vlade so predstavnike tujih medijev popeljali na kraje, kamor so padle Natove bombe, in zatrdili, da so bili med žrtvami sami civilisti.

Gadafi se je v sredo zvečer prvič po Natovem napadu, v katerem so bili ubiti tudi njegov sin in trije vnuki, pojavil na državni televiziji. Po poročanju arabske televizije Al Džazira so bili posnetki sveži s sredinega srečanja z voditelji libijskih plemen. Gadafi na posnetku ni spregovoril, kamera pa ga je posnela od daleč.

Uporniki razglasili zmago v Misrati
Libijski uporniki, združeni v prehodnem narodnem svetu, ki ima sedež v mestu Bengazi na vzhodu države, so medtem v sredo razglasili zmago v več mestih, vključno z najbolj oblegano Misrato. V zadnjih dneh naj bi jim

Ameriški obrambni minister Robert Gates je dejal, da je ameriška vojska do zdaj za vojaško operacijo za zaščito civilistov v Libiji porabila okoli 750 milijonov dolarjev.
uspelo prevzeti nadzor tudi nad vasmi tik pred Tripolijem. Sporočili so tudi, da bo začela oddajati prva radijska postaja v angleškem jeziku od začetka Gadafijeve vladavine pred 42 leti. Že marca je opozicija začela oddajati televizijski program v arabskem jeziku, ki so ga poimenovali Libya TV.

Libijski prehodni nacionalni svet je poleg tega okrepil vezi z Veliko Britanijo. Britanski premier David Cameron je po srečanju z vodjo sveta Mustafo Abdulom Džalilom sporočil, da bodo uporniki odprli svoj urad v Londonu, prav tako bo Velika Britanija okrepila navzočnost v Bengaziju, kjer imajo že zdaj sedež britanski diplomati. Cameron je še napovedal, da bo London libijske upornike opremil z uniformami in zaščitnimi oblekami, kljub krepitvi odnosov pa London za razliko od Pariza in Italije prehodnega narodnega sveta za zdaj ni priznal za legitimno libijsko vlado.

Tudi Nemčija je napovedala, da bo v Bengaziju kmalu odprla svoj urad za zveze. Tako namerava Berlin vzpostaviti stalen stik s prehodnim nacionalnim svetom ter sodelovati pri podpori prebivalcem na vzhodu Libije. Nemčija je do zdaj za humanitarno pomoč Libiji namenila sedem milijonov evrov.

Džibril prihaja v Belo hišo
Iz Washingtona pa so sporočili, da se bo vodilni predstavnik libijskega prehodnega nacionalnega sveta Mahmud Džibril v petek v Beli hiši sestal s svetovalcem predsednika ZDA za nacionalno varnost Tomom Danilonom in drugimi visokimi predstavniki administracije predsednika Baracka Obame. To bo prvi obisk Džibrila, ki je uradno predsednik sveta, v Washingtonu. Prej se je že srečal z ameriško državno sekretarko Hillary Clinton v Evropi.