Gadafi je na oblasti skoraj 42 let. Foto: EPA
Gadafi je na oblasti skoraj 42 let. Foto: EPA

Sin libijskega voditelja Saif Al Islam je v pogovoru za italijanski časopis Corriere della Sera zatrdil, da so pripravljeni na volitve, ki bi potekale roku treh mesecev.

"Volitve, takoj in pod mednarodnim nadzorom. To je edini neboleč način za rešitev zastoja v Libiji," je dejal Al Islam in pojasnil, da bi bile lahko volitve v roku treh mesecev oziroma najpozneje do konca leta.

Po besedah Al Saifa bi volitve lahko opazovali predstavniki Evropske unije ali Afriške unije oziroma predstavniki Združenih narodov, mora pa celo zveze Nato, če bi bil zagotovljen mehanizem, ki bi zagotavljal poštenost glasovanja. "Pojdimo na volitve, naj zmaga najboljši," je dejal.

Tožba proti Obami
V ZDA je skupina članov predstavniškega doma kongresa pod vodstvom demokrata Dennisa Kucinicha in republikanca iz Severne Karoline Walterja Jonesa vložila tožbo proti predsedniku Baracku Obami, ki mu očita, da je nezakonito zanemaril kongres, ko je sprožil vojno proti Libiji. Za uporabo sile na tujem naj bi nezakonito uporabil mednarodne organizacije, kot sta ZN in Nato.

Od sodišča kongresniki zahtevajo, da Obami in tudi prihodnjim predsednikom prepove sprožanje vojn brez odobritve kongresa. Po mnenju Kucinicha gre nedvomno za vojno in Obama naj bi s tem kršil zakon.

V ZDA je zakon, ki mu pravijo resolucija o vojnih pooblastilih, ki predsedniku prepoveduje uporabo vojske v operacijah v tujini brez odobritve kongresa, če te operacije trajajo več kot 60 dni, podaljšajo pa se lahko le enkrat za 30 dni. Vojaško posredovanje v Libiji, v katerem sodelujejo tudi ZDA, bo kmalu trajalo 90 dni.