Galbraith je bil veleposlanik v Zagrebu med letoma 1993 in 1998. Bil je ena izmed prič na sojenju hrvaškim generalom Anteju Gotovini, Mladenu Markaču in Ivanu Čermaku. Foto: EPA
Galbraith je bil veleposlanik v Zagrebu med letoma 1993 in 1998. Bil je ena izmed prič na sojenju hrvaškim generalom Anteju Gotovini, Mladenu Markaču in Ivanu Čermaku. Foto: EPA
Več kot 13 let po operaciji Nevihta ta še vedno buri duhove. Foto: RTV SLO

"Popolnoma sem prepričan, da so bili storjeni vojni zločini, in to neposredno po operaciji Nevihta," je v pogovoru za zagrebški Jutranji list izjavil Peter Galbraith in dodal, da je drugo vprašanje, ali je general Ante Gotovina, ki mu trenutno sodijo v Haagu, odgovoren za te zločine.

"Tudjman je zločine toleriral"
Tudjmanova administracija je sokriva zločinov, ki vključujejo sistematično zažiganje srbskih hiš, ropanje in pobijanje starcev, ki niso zbežali pred hrvaškimi silami leta 1995, ker bi jih lahko vsaj preprečila, meni ameriški diplomat. Tudjmanov režim je te zločine toleriral, ker je bilo to v interesu hrvaške državne politike, je prepričan Galbraith, ki je zatrdil, da mu je Tudjman neposredno rekel, da se "ljudjem, ki so odšli, ni treba vračati."

"NDH ni bil pravo hrvaško gibanje"
Če ne bi bilo vojne in Tudjmana, bi bila Hrvaška že v Evropski uniji, je rekel nekdanji veleposlanik in kot napako takratnega hrvaškega vodstva izpostavil to, da se ni odreklo in obsodilo Neodvisno državo Hrvaško (NDH). "Ideja, ki jo je zagovarjal Tudjman, da je bil NDH legitimno gibanje, je bila napačna. To, da je NDH uporabljal hrvaške nacionalne simbole, ne pomeni, da je bil pravo hrvaško gibanje. Bil je del hitlerjevega nacizma, po svoji brutalnosti in surovosti prav tako slaba ali še hujša. Tudi medvojni nemški veleposlanik v Zagrebu je v poročilih, ki jih je pošiljal v Nemčijo, obsodil brutalnost Pavelića in vlade NDH-ja," je poudaril Galbraith.

Zadovoljen z dosežki ameriške diplomacije
Ameriški diplomat je v pogovoru izrazil zadovoljstvo z rezultati diplomacije ZDA na Balkanu. Med dosežki je izpostavil mirovne sporazume, ki so ohranili ozemeljsko nedotakljivost Hrvaške in BiH-a, ter pravico do vrnitve beguncev. Največji dosežek po njegovem mnenju pa je vztrajanje pri sodelovanju z Mednarodnim sodiščem za vojne zločine, storjene na ozemlju nekdanje Jugoslavije, saj so od 40 obtoženih razen dveh vsi v zaporu ali pa mrtvi.

T. V.