ZDA so nejevoljne zaradi evropskega 'stiskaštva' pri obrambi. Foto: EPA
ZDA so nejevoljne zaradi evropskega 'stiskaštva' pri obrambi. Foto: EPA
Glavna govorca seminarja: Robert Gates (levo) in Hillary Clinton (desno). Foto: EPA

Po njegovih besedah evropski odpor do uporabe sile omejuje zmogljivosti zavezništva za vodenje učinkovitih vojn.
Gates je dejal, da je bila demilitarizacija Evrope, ki se kaže v odporu javnosti in politikov do uporabe sile, v 20. stoletju blagoslov, zdaj pa postaja ovira za doseganje resnične varnosti in trajnega miru.
Zato obstaja nevarnost, da bodo imeli prihodnji nasprotniki Nato za papirnatega tigra, je dodal na seminarju, ki poteka v vojaškem oporišču Fort McNair v Washingtonu.

Natu primanjkuje sredstev in opreme
Gates že več let pritiska na evropske zaveznice, naj namenijo več denarja za obrambo in posodobijo svoje oborožene sile. Po njegovih besedah zavezništvu najbolj primanjkuje transportnih letal in helikopterjev, kar ima neposreden vpliv na potek operacij v Afganistanu. Gates je na seminarju dejal, da mora biti razprava o novem strateškem konceptu zavezništva več kot le neživljenjska vaja, ker so spopadi, v katerih sodeluje Nato, resnični.

Poleg Gatesa so nastopili strokovnjaki in predstavniki držav članic Nata, med drugim ameriška državna sekretarka Hillary Clinton in generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen, Slovenijo pa je zastopal generalni sekretar za globalne zadeve in politično multilateralo, veleposlanik Andrej Benedejčič.

Že v ponedeljek je udeležence nagovorila Clintonova, ki je pozvala k tesnejšemu sodelovanju med zvezo Nato in Rusijo, obenem pa odločno zavrnila rusko ponudbo za novo evropsko varnostno pogodbo. Na vprašanje, ali si lahko predstavlja Rusijo kot članico Nata, pa je odgovorila, da si to lahko predstavlja, vendar ne ve, če si to lahko predstavljajo v Rusiji.
Sicer pa je ameriška državna sekretarka še pozvala k reformam zavezništva, češ da se osnovni namen Nata od leta 1949 ni spremenil.