Foto:
Foto:
Hrvaški premier Sanader ima v Bruslju težave zaradi neuspešnega iskanja Gotovine.

Po pisanju hrvaškega Večernjega lista je njegov odvetnik v začetku leta predsedujočemu Svetu EU-ja luksemburškemu zunanjemu ministru že poslal pismo s takšno ponudbo.

Haag se ne bo pohajal
Predstavnica haaškega tribunala je potrdila, da so predlog res prejeli, vendar ga ne bodo obravnavali. Gre za stvar načela, da se z obtoženci ne pogajamo, je dejala.

Škodljiva ponudba Gotovine
Hrvaški diplomati in predstavniki EU-ja v Zagrebu so ocenili, da bo Gotovinin predlog verjetno naredil več škode kot koristi, saj nima resnih namenov. Začudili so se ob dejstvu, da je bilo pismo s ponudbo naslovljeno na predsedništvo EU-ja in ne direktno na haaški tribunal. Poleg tega tudi dokazuje, da je z Gotovino mogoče vzpostaviti stik, kar so hrvaške oblasti doslej zavračale.

Primer Gotovina je najresnejša ovira hrvaški poti v EU. Pristopna pogajanja z Zagrebom se bodo marca letos namreč začela samo pod pogojem, da bo država polno sodelovala z mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu. To pomeni, da bo rešila primer Gotovina.