Izidi v petek objavljenih raziskav javnega mnenja sicer kažejo, da bi utegnili Nova demokracija in Pasok na volitvah junija nekoliko izboljšati izid. Foto: EPA
Izidi v petek objavljenih raziskav javnega mnenja sicer kažejo, da bi utegnili Nova demokracija in Pasok na volitvah junija nekoliko izboljšati izid. Foto: EPA

Do volitev bo Grčijo, v skladu s ta teden sprejetim dogovorom, vodila začasna vlada pod vodstvom začasnega premiera, vrhovnega sodnika grškega upravnega sodišča Panajotisa Pikramenosa.

Grške stranke po volitvah pred dvema tednoma niso uspele doseči dogovora o vladajoči koaliciji. Stranki Nova demokracija in Pasok, ki sta Grčijo izmenično vodili v zadnjih letih, namreč nista dobili dovolj glasov za sestavo vlade, medtem ko je drugouvrščena leva stranka Siriza zavračala sodelovanje v vladi, ki bi spoštovala zaveze, dane v zameno za mednarodno finančno pomoč.

Vodje grških strank ogorčene nad izjavo Merklove
Izidi v petek objavljenih raziskav javnega mnenja sicer kažejo, da bi utegnili Nova demokracija in Pasok na volitvah junija nekoliko izboljšati izid. Medtem se krepijo ugibanja o izstopu Grčije iz območja evra, za precej razburjenja pa je poskrbela petkova domnevna izjava nemške kanclerke Angele Merkel, da naj bi Grki ob junijskih volitvah izvedli tudi referendum o obstanku v območju evra.

Vodje vseh grških strank so danes izrazili ogorčenje, medtem ko grški tisk piše o ultimatu, ki ga je postavila nemška kanclerka. V uradu kanclerke so sicer izjavo zanikali in zatrdili, da je Merklova v pogovoru s Papuljasom le izrazila upanje, da bo Grčija po volitvah 17. junija dobila stabilno vlado.