Zdaj je na vrsti grški predsednik Karolos Papuljas. Foto: Reuters
Zdaj je na vrsti grški predsednik Karolos Papuljas. Foto: Reuters

V tretje gre rado, očitno ni rek, ki bi v kriznih časih veljal tudi za Grčijo. Voditeljem prvih treh strank glede na uvrstitev na volitvah 6. maja še vedno ni uspelo oblikovati koalicije. Zadnji poraz je po dveh dneh priznal vodja socialističnega Pasoka Evangelos Venizelos, ki je danes zjutraj mandat za sestavo vlade že vrnil grškemu predsedniku Karolosu Papuljasu.
Čas za sestavo koalicije je do četrtka
Evropa ima zdaj oči uprte v 83-letnega pravnika, ki tekoče govori francosko, nemško in italijansko. A kako tekoče bo govoril v pogovorih z voditelji omenjenih strank, je drugo vprašanje. Časa ima dovolj - do četrtka, potem pa mu ne bo preostalo drugega kot razpisati predčasne volitve, ki bi bile junija letos.
Na pogovoru med Venizelosom in Papuljasom, ki ga je prenašala tudi grška državna televizija, je vodja socialističnega Pasoka predsednika države pozval, naj vendarle pregovori levičarskega Ciprasa in stranko Siriza, ki sta proti varčevalnim ukrepom, da vstopita v koalicijo. Pogovori strank se bodo začeli v nedeljo.
Bo Papuljasu uspelo prepričati Ciprasa?
Venizelosu je namreč o sodelovanju uspelo prepričati vodji konservativne Nove demokracije Antonisa Samarasa in Demokratične leve stranke, sicer frakcije Sirize, Fotisa Kuvelisa, ne pa tudi Aleksisa Ciprasa, voditelja levičarske koalicije Cipras.
Največ glasov na nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitvah v Grčiji je namreč prejela Nova demokracija (19,6 odstotka glasov), na drugo mesto s 16,8 odstotka glasov se je uvrstila Siriza. Nekdaj mogočna socialistična stranka Pasok pa je zasedla tretje mesto s 13,31 odstotka podpore.

Govorice o izstopu Grčije iz evroobmočja so vse glasnejše
Nestrpni pa niso le Grki, temveč vsa Evropa. Vse glasnejše so namreč govorice, da naj bi Grčija izstopila iz evroobmočja. K temu jo je navsezadnje pozval celo predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barosso.

''Spoštujem grško demokracijo kot tudi grški parlament, hkrati pa moram spoštovati še 16 drugih parlamentov,'' je dejal Barosso v pogovoru za italijansko televizijo Sky Tg24. ''Če dogovora Grčija ne bo spoštovala, to pomeni, da preprosto ni več pogojev, ki bi omogočali sodelovanje z neko državo.''