Madžarski premier je v opravičilu dejal, da s svojimi besedami ni hotel nikogar užaliti. Foto: EPA
Madžarski premier je v opravičilu dejal, da s svojimi besedami ni hotel nikogar užaliti. Foto: EPA
Varovani premier
Število protestnikov se je v zadnjih dneh zmanjšalo. Foto: EPA

Dejal je, da je vlada menila, da je pogum narediti neko stvar, pomembnejši od govorjenja o tem. Čeprav se zaveda, da je izgubil zaupanje volivcev in da bo treba veliko časa, da ga povrne, je napovedal nadaljevanje nepriljubljenih varčevalnih ukrepov.

Gyurcsany z reformami vztraja, saj mora Madžarska ukrotiti največji proračunski primanjkljaj v Evropski uniji, zaradi katerega bo po mnenju pesimistov Madžarska na evro pripravljena šele leta 2014.

Premier je pognal Madžare na ulice, ko je prišel v javnost posnetek njegovega govora s priznanjem, da so državljanom lagali in prikrivali dejansko stanje v gospodarstvu. Protestniki zahtevajo odstop njegove vlade, kar pa Gyurcsany vztrajno zavrača.

Volitve kazalec dejanskega stanja
Podpora njegovi vladi, ki je bila aprila 40-odstotna, se je zmanjšala na 25 odstotkov, pravo škodo, ki jo je imela vladajoča stranka, pa bodo pokazale nedeljske lokalne volitve. Glavna opozicijska stranka Fidesz pod vodstvom Viktorja Orbana je zahtevala odstop vlade in oblikovanje začasne vlade, sestavljene iz strokovnjakov, dokler ne bi izvedli volitev.

Po madžarski ustavi je spremembo vlade mogoče doseči z volitvami, poleg njih z odstopom vlade ali z izgubo podpore njenih strank. Ker socialisti in svobodni demokrati trdno podpirajo Gyurcsanyja, ni verjetno, da bi prišlo do odstopa.

Medtem je število protestnikov pred parlamentom padlo na nekaj sto, večina je skrajnih desničarjev.