V Haiderjev spomin so številni ljudje prižigali sveče in polagali vence. Foto: EPA
V Haiderjev spomin so številni ljudje prižigali sveče in polagali vence. Foto: EPA
Haider se je prevrnil ob hitrosti 142 kilometrov na uro. Foto: EPA
Jörg Haider
Haider se je pred nesrečo zabaval v nočnem klubu. Foto: EPA

Ekipa Volkswagnovih strokovnjakov je pregledala Haiderjev avtomobil VW phaeton. Ker je znamka Phaeton po njihovem mnenju in testih najvarnejši avtomobil na svetu, so se hoteli prepričati o varnosti in zanesljivosti svojih avtomobilov. Prepričani so, da bi Haider kljub visoki hitrosti lahko preživel nesrečo, in zato zdaj iščejo znake sabotaže, piše hrvaški Index.

Tiskovni predstavnik Volkswagna Peter Thul je dejal, da bi lahko nekdo, ki bi imel dostop do ključev Haiderjevega avtomobila, spremenil električne nastavitve, kar naj bi bil vzrok za nesrečo. "Dejstvo je, da je Haider vozil prehitro, a ta hitrost na takem ovinku za ta avtomobil ne predstavlja nobenih problemov. Phaeton in Audi A8 sta najbolj varna avtomobila na svetu in nekdo je zagotovo pokvaril električne nastavitve," je povedal Thul.

"Da bi kdor koli zamenjal električne nastavitve, bi potreboval ključ od avtomobila, zato predvidevamo, da bi to lahko naredil mehanik," je še povedal Thul in dodal, da številne podrobnosti Haiderjeve nesreče spominjajo na tragično smrt princese Diane.

Primerjava z nesrečo princese Diane
Primerjava obeh nesreč, Haiderjeve in tiste, ko se je v predoru pod Seno v Parizu ponesrečila princesa Diana, se je že pred nekaj dnevi pojavila v številnih svetovnih medijih, kar je izzvalo hudo jezo predvsem med Britanci, ki še vedno žalujejo za svojo kraljico ljudskih src.

Se je Haider zabaval tudi po odhodu iz kluba?
Nemški Bild je poročal tudi, da naj bi se Haider po obisku nočnega kluba ustavil še v baru za istospolno usmerjene, kjer naj bi še naprej pil. To pa ni prva obtožba, ki Haiderja povezuje s homoseksualnostjo. Leta 2007 so se v javnosti pojavile fotografije Haiderja v objemu z mladimi moškimi. Haider je takrat zavrnil trditve, da je homoseksualec, fotografij pa ni hotel komentirati. Bild piše še, da naj bi celo Homoseksualna iniciativa, največja avstrijska nevladna organizacija za promocijo pravic istospolno usmerjenih, trdila, da ima že več kot deset let dokaze o tem, da naj bi bil Haider istospolno usmerjen.

Od Haiderja se bodo poslovili v soboto
Haider je umrl v noči na soboto, ko se je s svojim avtomobilom vračal domov, kjer naj bi proslavili rojstni dan njegove mame. Policijska preiskava je pokazala, da je vozil 142 kilometrov na uro na cesti, kjer je bila dovoljena hitrost 70 kilometrov na uro, obdukcija pa je pokazala, da je imel v krvi 1,8 promila alkohola. Pogreb nekdanjega koroškega deželnega vladarja bo v soboto v Celovcu, že pred tem pa so potekale številne žalne slovesnosti.

B. T.