Ob zaprti krsti stojijo pripadniki avstrijske vojske, policije in gasilcev. Foto: EPA
Ob zaprti krsti stojijo pripadniki avstrijske vojske, policije in gasilcev. Foto: EPA

Pet dni po Haiderjevi smrti v avtomobilski nesreči so se v Avstriji začele uradne žalne slovesnosti. Ob krsti pokojnega koroškega deželnega glavarja, od katerega se želi posloviti na stotine ljudi, njegova vdova in hčerki sprejemajo izraze sožalja.

V soboto bodo krsto prepeljali v celovško katedralo, kjer bo potekala maša, ki jo bo avstrijska nacionalna televizija ÖRF prenašala v živo. Ker pričakujejo okoli 30.000 ljudi, so avstrijske železnice poskrbele za posebne vlake.

Haiderjevo truplo bodo nato kremirali, pogreb pa bo potekal v ožjem družinskem krogu.

Je tožilec kršil zavezanost poklicni molčečnosti?
Haiderjeva družina je že napovedala tožbo proti Gotfriedu Kranzu, vodji državnega tožilstva, ker je medijem posredoval informacijo, da je Haider pred nesrečo obiskal enega od nočnih klubov in da v času nesreče ni bil pod vplivom mamil. Družina meni, da o tem ne bi smel govoriti, ker ga zavezuje poklicna molčečnost, vodji tožilcev pa zamerijo še to, da so imeli poročilo o nesreči mediji še preden ga je lahko prebrala družina.

Kot je pokazala preiskava nesreče, je bil 58-letni Haider v času nesreče pod vplivom alkohola (v krvi je imel 1,8 promila), vozil pa je s 142 kilometri na uro na območju, kjer je najvišja dovoljena hitrost 70 km/h.

T. V.