Haider je s 142 kilomteri na uro vozil po delu ceste, kjer je dovoljena hitrost 70 kilometrov na uro. Foto: EPA
Haider je s 142 kilomteri na uro vozil po delu ceste, kjer je dovoljena hitrost 70 kilometrov na uro. Foto: EPA
Sveče za Haiderja
Vhod v poslopje koroške vlade v Celovcu so preplavile sveče v spomin na pokojnega glavarja. Foto: EPA

"Res je, da je bil deželni glavar Jörg Haider v času nesreče alkoholiziran. To lahko in moram potrditi," je sporočil nekdanji Haiderjev tiskovni predstavnik in novi vodja Zavezništva za prihodnost Avstrije (BZÖ) Stefan Petzner in dejal, da lahko le poziva medije, da to sprejmejo. Petzner je v pogovoru za medije še priznal, da se je Haider rad dobro zabaval.

Izvedenci inštituta za sodno medicino so ugotovili, da je imel Haider v krvi 1,8 promila alkohola, ko je s svojim službenim vozilom pri hitrosti 142 kilometrov na uro zletel s ceste in na poti v bolnišnico umrl zaradi hudih poškodb glave in prsnega koša. Haider se je vračal s prireditve v Celovcu ob 88. obletnici koroškega plebiscita. Vsebnost alkohola v Haiderjevi krvi je štirikrat presegala dovoljeno mejo.

Bo Haider dobil svoj park?
V Celovcu želijo glavni park v središču mesta poimenovati po pokojnem Haiderju. Župan Harald Scheucher želi sedanji Schützenpark v bližini poslopja koroške vlade preimenovati v Park Jörga Haiderja, saj je prepričan, da si Haider to zasluži. Po njegovih besedah bi morali po dogovoru z deželno vlado park preurediti, konkretnih načrtov pa za zdaj še ni. Te naj bi naredili po pogrebu, ki bo v soboto.

Na sobotni pogreb naj bi prišlo okoli 500 visokih gostov, tudi iz tujine. Med njimi bo tudi predsednik Heinz Fischer, predstavniki avstrijske in koroške vlade ter druge osebnosti. Pogrebna slovesnost se bo s sprevodom po Celovcu začela ob 11. uri. V petek bodo žalovali tudi v šolah na Koroškem.

M. R. /G. V.