POlitična bitka med Karamarkom (desno) in Oreškovićem (desno) bi lahko vodila v predčasne volitve. Foto: Reuters
POlitična bitka med Karamarkom (desno) in Oreškovićem (desno) bi lahko vodila v predčasne volitve. Foto: Reuters
Tomislav Karamarko
Karamarko želi sestaviti novo vlado. Foto: Reuters
Orešković bo očitno kmalu končal svojo kratko politično kariero. Foto: Reuters
Hrvaški vladni krizi ni videti konca

Sprožitev postopka za glasovanje o nezaupnici premierju Tihomirju Oreškoviću je napovedal prvi podpredsednik hrvaške vlade in predsednik HDZ-ja Tomislav Karamarko.

Kot poroča portal Jutarnji, je predsednik saborskega kluba HDZ-ja Ivan Šuker potrdil, da bo stranka odpoklic v saborsko proceduro poslala še danes. Za zdaj so zbrali podpise 42 članov koalicije, ki so bili v Zagrebu; HDZ sicer potrebuje 76 glasov poslancev za novo parlamentarno večino. Če stranki ne bo uspelo oblikovati nove vlade, bi opozicija predčasne volitve razpisala že julija. Za sredo je sicer sklicana redna seja vlade.

HDZ je svojo odločitev utemeljil v šestih točkah. Oreškoviću zamerijo, da se v nasprotju s svojimi obljubami ni posvečal vprašanju gospodarske rasti, socialnim težavam v družbi, odpiranju novih delovnih mest, temveč se je raje ukvarjal s kadriranjem v državnih varnostnih službah, "v državi je ustvarjal politično napetost le zato, da bi dobil politično moč, ko je bilo treba voditi pomembno sejo vlade". Očitajo mu, da je pred dnevi odpovedal sejo vlade le pol ure pred začetkom in o tem ni podal obvestila, kar je po njihovem mnenju politično "izredno neodgovorno". Dodajajo še, da je dokazal, da "ne razume ustavnega ustroja države, parlamentarnega in političnega sistema ... zaradi česar je ogrozil vprašanje delovanja celotne izvršne oblsti," so zapisali po poročanju portala Jutarnji.

Tajni sestanek Petrova in Oreškovića
Medtem pa sta se na ločenem sestanku sešla drugi podpredsednik vlade in vodja Mosta neodvisnih list Božidar Petrov in premier Tihomir Orešković, in sicer kar pri Oreškoviću doma, kjer sta za zaprtimi vrati govorila dobro uro. Premier je danes izjavil, da je to "bitka za Hrvaško" in da se ne boji znova poiskati zaupanja poslancev v saboru, potem ko je največja vladna stranka HDZ sprožila postopek za glasovanje o nezaupnici. Ocenil je, da je prvi podpredsednik vlade Tomislav Karamarko velikansko breme za hrvaško vlado in tudi za HDZ.

Po poročanju Slobodne Dalmacije pa Božo Petrov ne pričakuje predčasnih volitev, temveč upa, da bo HDZ prisilil svojega predsednika v abdikacijo in da bosta HDZ in Most še naprej vodila vlado.

Karamarku dovolj izsiljevanja
Po Karamarkovih besedah je HDZ pripravljen tudi na predčasne parlamentarne volitve, a so zanj zadnja možnost, ker bi Hrvaški vzele preveč časa. Je bil pa pri tem jasnejši predsednik največje hrvaške opozicijske stranke SDP Zoran Milanović, ki je napovedal, da bodo socialdemokrati storili vse, da bi Hrvati čim prej šli na predčasne parlamentarne volitve. Poudaril je, da Hrvaška nima vlade in da se mora sabor razpustiti čim prej, da bi državljani lahko na volišča šli že julija.

"Želimo spoštovanje premierja Oreškovića in Mosta," pa je bil jasen Karamarko, ki je poudaril, da mora biti premier predvsem politik, vendar sam ni sprejel te odgovornosti, saj je v pogajanjih o oblikovanju vlade z Mostom privolil v idejo o strokovni osebi na čelu vlade. Po njegovih besedah HDZ kot največja parlamentarna stranka ne more več prenašati izsiljevanja in podcenjevanja.

Milanović (SDP) je pojasnil, da je HDZ sprožil pobudo za rušenje Oreškovića z namenom, da bi rešili Karamarka, za katerega je SDP zahteval glasovanje o nezaupnici zaradi politične odgovornosti po aferi s poslovanjem podjetja Karamarkove žene z lobistom madžarskega Mola. Dejal je, da so krizo zakuhali vsi akterji v vladi, stranka HDZ pa ima zdaj Oreškovića za "državnega sovražnika", čeprav ga je sama kot popolnoma anonimno osebo pripeljala na premierski položaj.

Orešković je prejšnji teden pozval Karamarka in Petrova, naj odstopita, saj s svojimi spori ovirata delovanje vlade.

Milanović je povedal, da bo lahko tudi predsednica države Kolinda Grabar-Kitarović vsaj verbalno podprla predčasne parlamentarne volitve, saj več kot dve tretjini državljanov v anketah meni, da so volitve edina rešitev. Napovedal je, da bo SDP sodeloval s svojimi nekdanjimi koalicijskimi partnerji v vladi in s tistimi, s katerimi so bili skupaj na lanskih parlamentarnih volitvah. Pričakuje tudi nove politične partnerje.

Hrvaški vladni krizi ni videti konca