Hrvaški predsednik Mesić je s svojimi izjavami sprožil pravi vihar in razprave o odnos med državo in Cerkvijo na Hrvaškem. Foto: EPA
Hrvaški predsednik Mesić je s svojimi izjavami sprožil pravi vihar in razprave o odnos med državo in Cerkvijo na Hrvaškem. Foto: EPA
Andrija Hebrang
Hebrang po zadnjih izjavah verjetno ne more računati na Mesićevo podporo. Foto: Reuters

Kandidat vladajoče HDZ na predsedniških volitvah, ki bodo v začetku naslednjega leta, meni, da Mesić pogosto omalovažuje in žali Cerkev kot institucijo in s tem vse vernike, predlog o davku pa je označil za "dnevnopolitično motiviran".

Boj med Mesićem in cerkvijo
Tako politiki kot cerkveni krogi na Hrvaškem verjamejo, da je Mesićeva izjava plod medsebojnega boja Mesića in Cerkve, ki se je razplamtel v zadnjih mesecih, ter da je uvedba takega davka težko izvedljiva zaradi obvezujočega mednarodnega sporazuma med Hrvaško in Svetim sedežem.

Hebrang meni, da je država dolžna sodelovati pri financiranju Cerkve ne le zaradi obvezujočega dogovora, temveč tudi zaradi po njegovih besedah neprecenljivega prispevka Cerkve med bojem za hrvaško neodvisnost.

Josipović: Model mora odražati družbeni konsenz
Predsedniški kandidat opozicijske Socialnodemokratske stranke (SDP) Ivo Josipović ocenjuje, da se dogovor med Hrvaško in Svetim sedežem o financiranju Cerkve lahko spremeni ali prekine le ob soglasju obeh strani ali po mednarodnem pravu. "Podporam vsak pravičen model, ki je odraz družbenega konsenza," je dejal Josipović.

Javnomnenjska anketa Jutarnjega lista je pokazala, da hrvaških volivcev ne zanima, ali je predsedniški kandidat katolik ali ne, pomembneje se jim zdi, koliko tujih jezikov govori, ali se spozna na gospodarstvo in ali je domoljub ter kako skromno živi.

Bandiću kaže dobro
Anketa je še razkrila, da je največji favorit za Mesičevega naslednika ob Josipoviću še Nadan Vidošević, na tretjem mestu pa je - čeprav (še) ni vložil kandidature - Milan Bandić. Zagrebški župan bi dobil med 15,5 in 16,9 odstotka glasov, če bi bile volitve ta teden. Kandidat SDP-ja Josipović bi lahko računal na najmanj 19,4 in največ 24,6 odstotka glasov. Velika priljubljenost Bandića je slaba novica za vodilna kandiata, ki sta že pred časom začela svoji kampanji, sedaj pa jima diha za ovratnik politik, ki sploh še ni napovedal kandidature.

Hebrang zaostaja
Omenjena trojica je zelo izenačena, kandidat HDZ-ja Hebrang pa že precej zaostaja s podporo med 6,6 in 10,1 odstotka glasov. Pred njim je tudi Vesna Pusić (HNS, od 9 do 12,9 odstotka glasov). Na dnu lestvice sta kandidat IDS-ja Damir Kajin in morebitni neodvisni kandidat Dragan Primorac z manj kot 5 odstotki.

Na odločitev volilvcev bi utegnil odločujoče vplivati sedanji predsednik Mesić, če bi podprl katerega od kandidatov. Mesić med volivci še vedno uživa veliko podporo. Skora 53 odstokov anketirancev je odgovorilo, da bi ponovno volili njega, če bi ustava omogočala ponovno kandidaturo.