HDZ želi, da Mesić kot steber stabilnosti ostane na položaju leto dlje, kot predvideva ustava. Foto: EPA
HDZ želi, da Mesić kot steber stabilnosti ostane na položaju leto dlje, kot predvideva ustava. Foto: EPA
Jadranka Kosor in Ivo Sanader
Sanader je ob odstopu s premierskega položaja napovedal, da se umika iz politike. Foto: EPA

Potem ko so Mesića 25. junija ob obisku Vukovarja na dan državnosti k podaljšanju mandata do konca leta 2010 pozvali nekdanji premier Sanader ter Luka Bebić in Vladimir Šekš, predsednik in podpredsednik hrvaškega sabora, sicer vsi člani vladajočega HDZ-ja (Hrvaška demokratska skupnost), je pretekli teden podobno storil eden izmed vodilnih članov Hrvaške kmečke stranke (HSS), najpomembnejše koalicijske partnerke HDZ-ja, piše Jutarnji list.

Kampanja bi še dodatno razdelila državo
Razlog za ponudbo naj bi se skrival v morebitni politični nestabilnosti HDZ-ja zaradi težkega gospodarskega položaja, v katerem se nahaja naša južna soseda. Predsedniška predvolilna kampanja med krizo utegne še dodatno razdeliti volilno telo, ko je za pot iz krize potrebna kohezija.

Predsednik je mislil, da se šalijo
Mesić naj bi bil nad predlogom zelo začuden in naj bi sprva celo mislil, da se trojica Sanader, Bebić in Šekš šali, saj bi bila za kaj takega potrebna ustavna sprememba, za katero je v saboru potrebna dvotretjinska večina. Urad predsednika je potrdil, da so seznanjeni s predlogom, ki pa naj ne bi bil uresničljiv zaradi nasprotovanja največje opozicijske stranke SDP.

Predsednikov urad je potrdil, da je Mesić o morebitnem podaljšanju mandata govoril dvakrat, da pa to ni bil uraden predlog. Posebej so poudarili, da namerava predsednik mandat zaključiti v ustavnem roku.

Sanader se dnevno sliši z ministri
Nekdanji premier Sanader, ki je pred mesecem šokiral tako strankarske kolege kot hrvaško javnost z nepričakovanim odstopom, pa vendarle ni povsem zapustil političnih voda. Po pisanju Večernjega se številni ministri pritožujejo, da jih z dopusta vsak dan kliče po telefonu. Sanaderjeva naslednjica Jadranka Kosor je priznala, da se občasno slišita in da ji njen predhodnik pomaga z nasveti, nekaterim ministrom pa je zaradi Sanaderjevega vtikanja prekipelo.

"Je normalen?! Zakaj me neprestano kliče! Se ne zaveda, da nas je on pripeljal v ta položaj?" je bil pretekli teden na nekdanjega vodjo jezen eden izmed vladnih ministrov. V vladi pa ima Sanader vendarle tudi še nekaj prijateljev, ki trdijo, da jih klicari iz osebnih razlogov kot dolgoletni prijatelj.