Napovedana obtožnica o atentatu na Haririja je sprožila politično krizo v Libanonu. Foto: Reuters
Napovedana obtožnica o atentatu na Haririja je sprožila politično krizo v Libanonu. Foto: Reuters

V času naraščajočih napetosti v regiji – predvsem v sosednjem Libanonu – so ZDA ocenile, da bi bilo dobro imeti boljši vpogled v dogajanje v Siriji, zato so tja poslale kariernega diplomata Roberta Forda. Redki sicer pričakujejo takojšnje izboljšanje odnosov med državama, med katerima vlada veliko nezaupanje.

Sirija v ZDA velja za državo, ki sponzorira terorizem, ameriške oblasti pa menijo, da bi vrnitev veleposlanika v Damask vodstvo prepričala, da spremeni svojo politiko do Libanona, Izraela in Iraka.

Umik veleposlanika po atentatu
Fordov predhodnik je Sirijo zapustil nekaj dni po februarskem atentatu na libanonskega premierja Rafika Haririja februarja leta 2005. Odgovornost za napad so številni pripisali Siriji, ki pa je to odločno zavrnil, a je morala po 29 letih iz Libanona umakniti svoje vojake.

Obtožnica posredovana sodniku
Tožilec posebnega sodišča ZN-a za Libanon Daniel Bellemare je preiskovalnemu sodniku tega sodišča predal obtožnico v zvezi s preiskavo umora Haririja. Vsebina obtožnice je zaupna, mediji pa že dalj časa poročajo, da krivdo za umor pripisuje šiitskemu gibanju Hezbolah. Obtožnico bo preučil preiskovalni sodnik Daniel Fransen, ki mora potrditi obtožbe, šele nato bodo lahko izdali morebitne zaporne naloge ali sodne pozive.
Sodnik naj bi za preučitev obtožnice potreboval od šest do deset tednov.

Hezbolah zapustil vlado
Ministri Hezbolaha so zaradi verjetnega imenovanja Hezbolaha v obtožnici prejšnji teden zapustili vlado Saada Haririja, sina pokojnega Rafika, ki je zato padla. Hezbolah je sporočil, da so v ozadju obtožnice ZDA, ki želijo sabotirati poskuse rešitve libanonske krize, posebno sodišče ZN-a pa zavrača kot del ameriško-izraelske zarote.