Homoseksualci se morajo na Karibih še vedno skrivati. Foto: Reuters
Homoseksualci se morajo na Karibih še vedno skrivati. Foto: Reuters
Portia Simpson Miller je ob izvolitvi na položaj jamajške premierke napovedala boj proti homofobiji, a tega v praksi ni udejanila. Foto: EPA
Na parado ponosa bodo Jamajčani čakali še dolgo. Foto: Reuters
"Zakone o sodomiji" je na Karibih uveljavil britanski imperij.

Akcija, ki jo podpira tudi britanski sklad Human Dignity Trust, zahteva umik treh členov jamajškega "zakona o sodomiji" iz leta 1864. Kritiki zakonodajo krivijo, da spodbuja popularno kulturo sovraštva proti homoseksualcem, ki je na Jamajki precej razširjena, poroča Guardian. Proti omenjeni zakonodaji so se izrekle številne mednarodne organizacije, kot je Medameriška komisija za človekove pravice.

Ko je bila lani decembra za jamajško premierko izvoljena Portia Simpson Miller, se je zavezala, da bo za svoj kabinet najela istospolno usmerjeno osebo, diskriminacijo pa obsodila. A kljub začetnim naklonjenim signalom njena vlada ni skušala izpodbijati zakonov.

Po jamajški zakonodaji homoseksualnost sicer ni formalno prepovedana, je pa zagroženih do 10 let zaporne kazni za vsakogar, ki ga obsodijo za "gnusni zločin sodomije, zagrešen s sočlovekom ali z živaljo". Dva druga člena prepovedujeta poskus sodomije in "prostaško nespodobnost" med dvema moškima.
Umori homoseksualcev v porastu
Jamajka ima eno najvišjih stopenj umorov na svetu in umori homoseksualcev so po podatkih jamajškega Foruma lezbijk in homoseksualcev (J-Flag) v porastu. Samo letos je bilo takšnih umorov devet, nasilje pa se je z Jamajke razširilo tudi na druge karibske otoke. Med žrtvami je bil tudi John Terry, britanski častni konzul v Montego Bayu, ki so ga leta 2009 našli pretepenega in zadavljenega. Na sporočilu na njegovem truplu pa je pisalo: "To se bo zgodilo vsem gejem."

Številni istospolno usmerjeni Jamajčani so pobegnili v tujino - leta 2002 je Velika Britanija tako odobrila azil dvema Jamajčanoma, ker sta bili njuni življenji ogroženi zaradi "resne homofobije". Jamajška policija je v preteklosti umore na hitro odpravila, češ da gre za rezultat "zločinov iz strasti", ki jih zagrešijo homoseksualci med seboj.

Dediščina britanskega imperija?
Razprava je dosegla celo britanski parlament, kjer so razpravljali o obravnavi istospolno usmerjenih v svetu v razvoju. Lord Lexden iz vrst konservativcev je dejal, da je nestrpnost do homoseksualnosti dediščina britanskega imperija: "Danes 42 izmed 54 narodov Commonwealtha kriminalizira istospolne odnose."

In čeprav Jamajka nosi neslavno krono najhujšega kraja v obeh Amerikah za homoseksualce, ima tudi preostali angleško govoreči karibski svet dolgo zgodovino homofobije. Britanska kolonialna uprava je v svojih kolonijah uvedla "zakone o sodomiji" in številni izmed njih v skoraj nespremenjeni obliki ostajajo še danes. Bahami kriminalizirajo istospolne dejavnosti med odraslimi v javnosti, ne pa tudi v zasebnosti. Jamajški, gvajanski in grenadski zakoni lezbijstva ne omenjajo, zato pa Trinidad in Tobago, Barbados, Antigua in St. Lucia prepovedujejo vsa dejanja homoseksualnosti.

Državno sponzorirana homofobija gre v Trinidadu in Tobagu še dlje - njena imigracijska zakonodaja namreč prepoveduje vstop v državo "prostitutkam, homoseksualcem ali ljudem, ki živijo od zaslužkov prostitutk ali homoseksualcev". Čeprav zakona ne uveljavljajo, pa so bili poskusi krščanskih skupin, da bi leta 2007 preprečili Eltonu Johnu nastop na otoškem džezfestivalu. Cerkvene voditelje je skrbel morebitni vpliv britanskega popzvezdnika na "dovzetne ume" mladih otočanov.