Micheletti je po štirih mesecih začasnega vladanja Hondurasu le sprejel dogovor. Foto: EPA
Micheletti je po štirih mesecih začasnega vladanja Hondurasu le sprejel dogovor. Foto: EPA
Honduras
Zaradi politične krize so bili v Hondurasu številni nemiri. Foto: EPA

Začasni predsednik Hondurasa Roberto Micheletti je izrazil pripravljenost na podpis dogovora, ki bi vključeval tudi vrnitev strmoglavljenega predsednika Manuela Zelaye na položaj. Micheletti je povedal, da je svojo ekipo pogajalcev pooblastil za podpis dogovora, ki bi končal politično krizo v državi.

Zelayo so strmoglavili z državnim udarom konec junija, prav med pripravami na referendum, s katerim je želel doseči spremembo ustave, da bi na novembrskih predsedniških volitvah lahko kandidiral za drugi mandat. Izgnali so ga iz države, na oblast pa se je povzpel Micheletti, ki se je do zdaj trmasto upiral pritiskom mednarodne skupnosti, ki je proti državi uvedla tudi sankcije, naj odstopi. Zelaya se je pred dobrim mesecem vrnil v državo, kjer mu je zatočišče nudilo brazilsko veleposlaništvo.

Dogovor predvideva vlado narodne enotnosti
Michelleti je pod pritiski ameriškega odposlanca za Latinsko Ameriko Thomasa Shannona v četrtek le popustil. Dogovor, ki naj bi ga podpisali danes, predvideva, da parlament glasuje o morebitni vrnitvi strmoglavljenega predsednika na čelo države, poleg tega pa predvideva vlado narodne enotnosti in od obeh strani zahteva, da spoštujeta izide predsedniških volitev, ki bodo 29. novembra.

Micheletti si je sicer prizadeval, da bi o vrnitvi Zelaye odločalo vrhovno sodišče, ki je ta predlog enkrat že zavrnilo. "Vedno smo bili odločeni, da bi o morebitni vrnitvi Zelaye moralo odločati vrhovno sodišče, a hkrati razumemo, da naši državljani pozivajo, naj obrnemo stran zgodovine v tem težkem obdobju," je v četrtek povedal Micheletti.

Ustanovili naj bi tudi komisijo za preiskavo dogodkov, povezanih s strmoglavljenjem Zelaye 28. junija. Mednarodno skupnost dogovor poziva, naj ukine vse sankcije proti Hondurasu in na predsedniške volitve pošlje svoje opazovalce. Shannon je dal obema tekmecema jasno vedeti, da je sklenitev dogovora pogoj za mednarodno podporo predsedniških volitev.

Clintonova pozdravlja zgodovinski dogovor
Ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton, ki danes končuje obisk Pakistana, je pozdravila novico o koncu politične krize in zgodovinski dogovor. "Pozdravljamo ponovno vzpostavitev ustavnega reda v državi, kar velja tudi za volitve," je povedala novinarjem v Pakistanu in čestitala Michelettiju in Zelayi.