Menarodna tiralica za Glavašem. Foto: 24sata.hr
Menarodna tiralica za Glavašem. Foto: 24sata.hr

Glavaš je bil prejšnji teden nepravnomočno obsojen na deset let zapora zaradi vojnih zločinov v Osijeku leta 1991, v petek pa je pobegnil v BiH.

"Tiralico smo objavili, ukrepali bomo prek Interpola, sicer pa ste videli, kakšen status ima Glavaš v BiH-u. To je zunaj naših pristojnosti," je dejal minister Tomislav Karamarko. Potrdil je, da je hrvaška policija v stiku s kolegi v BiH-u.

V intervjuju obtožil Sanaderja
Glavaš, ki je bil sicer rojen v Hercegovini, ima dvojno državljanstvo - hrvaško in državljanstvo BiH-a. "Policija BiH-a ima svojo proceduro. Glavaša bodo povabili na pogovor, če ga že niso, potem pa bodo odločili, kaj bodo storili s svojim državljanom", je še izjavil Karamarko.

Medtem je Glavaš danes za sarajevski Dnevni Avaz izjavil, da bi si želel sojenje v BiH-u. V intervjuju je govoril tudi o razlogih za beg s Hrvaške in se še posebej kritiziral premierja Iva Sanaderja, za katerega trdi, da mu je "zrežiral" celoten proces in mu podtaknil obtožbe.

BiH svojih državljanov ne izroča
Glavaš ni prvi z dvojnim državljanstvom, ki je pred hrvaškim pravosodjem pobegnil v sosednjo državo. Glede na omenjene zaplete sta Zagreb in Sarajevo začela pogovore o sporazumu o prestajanju kazenskih sankcij.

Sicer pa hrvaški mediji napovedujejo, da BiH ne bo izročil svojega državljana Glavaša Hrvaški. BiH sicer na splošno ne izroča svojih državljanov.

K. S.