Hu opozarja, da Kitajska ne bo dovolila vmešavanja v lasten model razvoja. Foto: Reuters
Hu opozarja, da Kitajska ne bo dovolila vmešavanja v lasten model razvoja. Foto: Reuters

Predsednik Hu, vaši dnevi so šteti. Predsednik Bush, prisilite ga k ustavitvi preganjanja Falungunga. Kitajska protestnica

Kitajski študentje pred univerzo
Hujev obisk v ZDA je spremljalo tako navdušenje, kot tudi ostro nasprotovanje. Foto: Reuters

Na univerzi, na kateri se je pred več kot stotimi leti izobraževal prvi kitajski študent v ZDA, je Hu predstavil doktrino miroljubnega kitajskega razvoja, ki ne dopušča vpletanja od zunaj, hkrati pa ne ogroža interesov nikogar.

Ob njegovem prihodu v kampus ga je pričakala množica privržencev in nasprotnikov komunistične vlade.

Brez pravega napredka

Čeprav četrtkovi pogovori z ameriškim predsednikom Georgeem Bushem niso prinesli večjega napredka pri gospodarskih in varnostnih vprašanjih, pa sta oba voditelja pogovore označila za plodne. Hu je priznal, da obstajajo razlike in tudi trenja v odnosih med ZDA in Kitajsko, vendar pa se veseli prihodnjih bolj ustaljenih, zrelih in usklajenih odnosov z ZDA.

Bush se je opravičil Huju
Predsednik ZDA George Bush se je kitajskemu predsedniku Hu Džintau opravičil, ker je njegov govor prekinila kitajska protestnica. Privrženka na Kitajskem prepovedanega spiritualističnega gibanja Falungung je začela kričati z odra za novinarje, ravno ko se je Hu na sprejemu pred Belo hišo začel zahvaljevati Bushu za dobrodošlico.

S prizorišča so jo po minuti kričanja odstranili ameriški varnostniki. Neki ameriški uradnik je dejal, da je kitajska delegacija verjetno užaljena zaradi incidenta, po njegovem mnenju pa se pripadniki trde linije znotraj delegacije nedvomno sprašujejo, zakaj so varnostniki potrebovali tako dolgo, da so protestnico odstranili.

Bush je obžaloval dogodek in se Huju tudi opravičil. Protestnici je na sprejem za Huja uspelo priti kot poročevalki, oblasti pa so jo za njeno dejanje že ovadile. Pred Belo hiše se je med Hujevim obiskom sicer zbralo več protestnikov, med katerimi so bili privrženci Falungunga, podporniki Tibeta in zagovorniki neodvisnosti Tajvana.

Kitajski mediji niso poročali o nobenih protestih med obiskom Huja v ZDA, poročanje televizijskih mrež BBC in CNN, ki jih je mogoče gledati v hotelih na Kitajskem, pa so oblasti cenzurirale.

Kitajsko stran je zmotilo tudi uradna napoved ameriške strani, ki je kitajsko himno predstavila kot himno Republike Kitajske, kar je uradni naziv Tajvana. Pravilni naziv bi bil Ljudska republika Kitajska.

Kitajski predsednik se po obisku ZDA še ne bo vrnil takoj domov, ampak bo pot nadaljeval v Savdski Arabiji, kjer bo preživel tri dni, nato pa bo obiskal še Maroko, Nigerijo in Kenijo.

Predsednik Hu, vaši dnevi so šteti. Predsednik Bush, prisilite ga k ustavitvi preganjanja Falungunga. Kitajska protestnica