Aung San Su Či je zadnji dve leti v hišnem priporu, kjer nima telefona in kjer so prepovedani obiski. Foto: EPA
Aung San Su Či je zadnji dve leti v hišnem priporu, kjer nima telefona in kjer so prepovedani obiski. Foto: EPA
Barikade v okolici doma Su Čijeve
Policija in vojska sta takoj po podaljšanju hišnega pripora za Su Čijevo zaprli vse dostope do njenega doma v Jangonu. Foto: EPA

Po preteku polletnega pripora so vladajoči generali znova podaljšali hišni pripor za 60-letno Nobelovo nagrajenko in poostrili varnostne ukrepe okrog njenega domovanja v prestolnici Jangon.

Po besedah neimenovanega vira je hunta podaljšala pripor po tem, ko so v petek propadli pogovori med predstavniki režima in Su Čijevo. Najverjetneje so generali izpustitev na prostost povezovali z omejitvijo svobode njenega gibanja.

Annan pozval k izpustitvi
K izpustitvi Su Čijeve je generalni sekretar ZN-a Kofi Annan v petek neposredno pozval tudi voditelja vojaške hunte generala Tan Šveja. Veliko jih je sicer upalo, da bodo Su Čijevo izpustili na prostost, potem ko so jo pred enim tednom obiskali predstavniki ZN-a, kar je bil njen prvi stik z zunanjimi obiskovalci v več kot dveh letih.

Oblast v rokah generalov
Vojaška hunta v Mjanmaru v različnih oblikah vlada od leta 1962, leta 1990 pa je sklicala splošne volitve, na katerih je Nacionalna liga za demokracijo pod vodtsvom Su Čijeve premočno zmagala in v 485-članskem parlamentu osvojila kar 395 poslanskih sedežev.

Su Čijeva bi morala takrat prevzeti vodenje vlade, vendar hunta ni priznala izidov volitev in zavrnila možnost predaje oblasti. Za svoj mirni in nenasilni boj proti vojaškemu režimu je Su Čijeva leta 1991 prejela Nobelovo nagrado.

V zadnjih 16 letih je Su Čijeva v zaporu ali hišnem priporu preživela deset let. Nazadnje so oblasti z izgovorom, da skrbijo za njeno varnost, uvedle hišni pripor maja leta 2003 po spopadih med njenimi privrženci in podporniki hunte.