Su Čijeva za vojaško hunto očitno predstavlja največjo nevarnost. Foto: EPA
Su Čijeva za vojaško hunto očitno predstavlja največjo nevarnost. Foto: EPA
Kofi Annan
Generalnega sekretarja ZN-a je podaljšanje pripora razočaralo. Foto: EPA

V opozicijski Nacionalni ligi za demokracijo so povedali, da krajše podaljšanje vliva upanje na skorajšnjo izpustitev njihove voditeljice. Iztek pripora namreč sovpada s časovnim načrtom vojaške hunte o dokončanju pogovorov glede nove ustave, poroča AFP.

Medtem pa vir blizu oblasti meni, da čas podaljšanja ne igra velike vloge za dokončno izpustitev pripornice. "Šest mesecev ali eno leto, to zanje pravzaprav ni pomembno. Lahko bi jo izpustili jutri, če bi jim to ustrezalo," je dejal.

60-letna Su Či je v zadnjih 16 letih v priiporu preživela 10 let. Borko za pravice, ki je leta 1991 prejela Nobelovo nagrado za mir, so nazadnje prijeli maja 2003. Zadnjič so ji za leto dni pripor podaljšali lanskega novembra.

V Mjanmarju, nekdanji Burmi, imajo oblast že od leta 1962 generali. Zaradi množičnih protestov je hunta leta 1990 dovolila izvedbo volitev, na katerih je zmagala stranka Su Čijeve. Vojska je volitve takoj razglasila za neveljavne, Su Čijevo pa strpala v zapor.

Druge države in mednarodne organizacije oblasti obtožujejo hudega kršenja človekovih pravic.

Ogorčena ZN in EU
Podobno menita tudi generalni sekretar ZN-a Kofi Annan in britansko predsedstvo Evropski uniji. Annan je nad podaljšanjem pripora izrazil globoko razočaranje, saj meni, da to ni v interesu mjanmarskega procesa demokratizacije in umiritve razmer v državi.

Britansko predsedstvo pa meni, da bi izpustitev opozicijske voditeljice in drugih političnih zapornikov prispevala k odpttemu dialogu vseh etičnih in političnih skupin v Mjanmaru.