Budistični menih moli za izpustitev voditeljice mjanmarske opozicije. Foto: EPA
Budistični menih moli za izpustitev voditeljice mjanmarske opozicije. Foto: EPA
Tudi na Tajskem so z molitvami zaznamovali 60. rojstni dan zaprte opozicijske voditeljice. Foto: EPA
Na Škotskem so Aung San Su Čijevi podelili priznanje za prizadevanja za svobodo države. Foto: EPA

V glavnem mestu Mjanmara Yangonu se je zbralo približno 500 ljudi, ki so v zrak spuščali barvne balone in golobe. Člani njene stranke, Narodne lige za demokracijo, so se zbrali v strankinem štabu, kjer so menihi v rdečih haljah molili za Čijino izpustitev.

Čestitke svetovnih voditeljev
Čestitke ob rojstnem dnevu ji je poslalo tudi več svetovnih voditeljev, med njimi tudi ameriški predsednik George Bush in zunanja ministrica ZDA Condoleezza Rice. Tudi italijanski predsednik Carlo Azeglio Ciampi je hvalil Čijin pogumen boj za demokracijo in človekove pravice, ki je z visoko ceno, ki jo še vedno plačuje, postal še bolj plemenit.

Čijevo so leta 2003 obsodili na hišni zapor, kjer je bila s premori od leta 1990 že sedem let. Leta 1991 je prejela Nobelovo nagrado za mir.

Kronologija dogajanja:
Leta 1990 je Narodna liga za demokracijo zmagala na splošnih volitvah, Aung San Su Čijeva pa je bila v tem času že v hišnem priporu. Vojaška hunta izidov volitev ni priznala.
Leta 1991 Su Čijeva dobi Nobelovo nagrado za mir.
Leta 1995 jo vojaška oblast v državi izpusti iz hišnega pripora, vendar se ne glede na to ne more povsem prosto gibati.
Od leta 2000 do 2002 je spet v hišnem priporu.
Maja 2003 so jo aretirali, potem ko so se vojaške enote spopadle s člani njene stranke. Septembra jo po operaciji spustijo domov, vendar pod hišnim priporom.

Kritike ZDA in zahoda
Mjanmaru že od leta 1962 vlada vojaška hunta. Stranka Su Čijeve je leta 1990 na volitvah zmagala, vendar pa hunta zmage ni priznala. Združeni narodi in zahodne države kritizirajo režim zaradi kršitve človekovih pravic in vztrajanje na oblasti kljub volilnemu porazu.