V mestu Hyderabad sta sočasno eksplodirali dve bombi. Foto: Reuters
V mestu Hyderabad sta sočasno eksplodirali dve bombi. Foto: Reuters
Hyderabad
Indijska policija preiskuje podrobnosti napada. Foto: Reuters

V četrtek je sta v mestu Hiderabadu na jugu države skoraj sočasno eksplodirali dve bombi, ki sta bili nameščeni na kolesih pred priljubljenim kinom in avtobusno postajo v trgovskem središču v predmestju tega mesta. Umrlo je najmanj 15 ljudi, 119 pa je bilo ranjenih.

Indijski notranji minister Sušil Kumar Sinde je obiskal prizorišče napadov, obiskal pa je tudi nekatere ranjene v bolnišnicah. Povedal je, da je šest ranjenih v kritičnem stanju, na vprašanje, kdo bi lahko stal za napadi, pa je odgovoril, da ne more reči ničesar in da incident preiskujejo.

Islamista opozorila pred možnostjo napadov
Policijski komisar iz New Delhija je razkril, da sta jim med lanskim zaslišanjem dva islamista med možnimi tarčami napadov po vsej državi navedla tudi četrt, ki je bil tarča četrtkovega napada. Povedal je, da je šlo za člana lokalne islamistične celice Indijskih mudžahidov, ki je v preteklosti že prevzela odgovornost za več napadov. Med mogočimi kraji napadov sta omenila tudi prestolnico, Mumbaj in Pune, povedal pa je tudi, da so o omembi Hiderabada obvestili tamkajšnjo policijo.

Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče, prav tako niso znani avtorji napada. Policija je napad že v četrtek označila za teroristični napad, indijski premier Manmohan Singh pa ga je označil za strahopetnega in zatrdil, da bodo napadalci kaznovani. Zunanji minister Ranjan Mathai ni izključil možnosti, da bi za napadom stal kdo iz tujine, a sosednjega Pakistana, ki ga Indija praviloma obtožuje odgovornosti za teroristične napade na svojem ozemlju, ni izrecno omenil.

Policija je sporočila, da so v napadu uporabili doma narejene razstrelivne naprave, indijska televizija NDTV pa je poročala, da so bili nekaj dni pred napadom pretrgani kabli nazornih kamer na kraju napadov.

Središče indijske informacijske industrije
Hiderabad je središče indijske informacijske industrije, kjer imajo svoje podružnice podjetja, kot sta Google in Microsoft, predel mesta, kjer se je zgodil napad, pa je najživahnejši predel s številnimi kinodvoranami, trgovinami, restavracijami, tam pa stoji tudi največja indijska zelenjavna tržnica.

Tokratni napad je bil prvi smrtonosni napad po letu 2011, zgodili pa so se po usmrtitvi muslimanskega separatista iz Kašmirja, ki je bil obsojen na smrt zaradi udeležbe v napadu na parlament decembra 2011, ki je sprožil spor s Pakistanom. Indija je že dva tedna v stanju višje pripravljenosti.