Ekspresni vlak Kalkuta-Mumbaj je sredi noči iztiril zaradi manjkajočih spon, ki povezujejo tračnice. Po sosednji progi je v nasprotno smer nato pripeljal tovorni vlak, ki je povsem uničiil tri potniške vagone. Foto: Reuters
Ekspresni vlak Kalkuta-Mumbaj je sredi noči iztiril zaradi manjkajočih spon, ki povezujejo tračnice. Po sosednji progi je v nasprotno smer nato pripeljal tovorni vlak, ki je povsem uničiil tri potniške vagone. Foto: Reuters
Žrtve napada
Indijska vojska, ki je ena največjih na svetu, nikakor ne more streti gverilcev, ki postajajo vse smrtonosnejši. Foto: EPA
Ekspres Kalkuta-Mumbaj
Sabotaža naj bi bila le uvod v 'črni teden', ki so ga napovedali maostični uporniki. Foto: Reuters

"To so naredili maoisti," je Bupinder Singh, policijski načelnik Zahodne Bengalije, pokazal na krivce. Tamkajšnje oblasti so potrdile, da je ekspresni potniški vlak iztiril zaradi manjkajočih spon med tračnicama, nato pa je vanj trčil še tovorni vlak, ki je prihajal iz nasprotne smeri.

"Do zdaj smo prejeli informacijio, da so našli 65 trupel. Najverjetneje bo žrtev še več," je za televizijo NDTV povedal notranji minister vzhodnoindijske zvezne države Samar Goš. Največ žrtev je bilo v treh najbolj poškodovanih vagonih, v katere se je zaletel tovorni vlak. Skupno se je od 12 vagonov prvega vlaka iztirilo pet vagonov.

Nesreča se je zgodila ob 1.30 po indijskem času v odročnem okraju Zahodni Midnapore, ki velja za utrdbo maoistov in leži približno 135 kilometrov zahodno od Kalkute. Razkošni ekspresni spalnik je bil iz glavnega mesta zvezne države Zahodna Bengalija namenjen v indijsko finančno in trgovsko prestolnico Mumbaj.

Začel se je "črni teden" upornikov
Območje nesreče je znano kot močno oporišče maoistov, ki se na vzhodu Indije že več desetletij borijo za vzpostavitev komunistične države, predstavljajo pa se kot borci in zaščitniki revnih kmetov brez zemlje. Pred dnevi so uporniki napovedali "črni teden", ki naj bi v petih zveznih državah trajal od petka do srede.

"Na kraju dogodka smo našli nekaj maoističnih letakov, tako da se zdi, da gre za delo maoistov," je na kraju nesreče povedal general Surajit Kar Purakajasta, ki vodi preiskavo. "Strojevodja je zaslišal glasen hrup, ki nakazuje, da je lahko prišlo do eksplozije. Natančnejša preiskava bo razkrila podrobnosti, a zagotovo se je zgodila sabotaža na tirnicah," je o nesreči dejal Vivek Sahaj, višji predstavnik indijskih železnic.

Odgovornost prevzela promaoistična skupina
Kot poroča AFP, so odgovornost v telefonskem klicu indijski tiskovni agenciji Press Trust of India prevzeli pripadniki Ljudskega odbora proti krutosti policije, ki je blizu maoistom.

MAOISTIČNI UPOR V INDIJI
-
Nasilni upor se je začel leta 1967 v vasi Naksalbari v Zahodni Bengaliji.
- Začetni upor je bil neuspešen, znova se razplamtel sredo 80. let.
- V novo, bolje organizirano fazo je maostični boj prešel leta 2004, ko sta se v enotno gibanje združili dve komunistični stranki maoistične usmeritve.
- Maoistično Komunistično partijo Indije vodi generalni sekretar z vzdevkom Ganapati, najvišji vojaši poveljnik pa je Kišenji. - Gverilske enote, ki jih sestavljajo predvsem revni kmetje brez zemlje, štejejo od 10 do 20 tisoč pripadnikov. - Upor poteka v 20 zveznih državah, maoisti aktivno delujejo na tretjini ozemlja Indije, osrednji del v vzhodni Indiji pa je znan kot "rdeči koridor".
- Od začetka upora je umrlo najmanj šest tisoč ljudi, od leta 2004 že tri tisoč.
- Cilj maoistov je strmoglavljenje vlade in oblikovanje komunistične države.

Maoisti vse bolj smrtonosni
V zadnjih mesecih so se močno okrepila prizadevanja indijskih zveznih oblasti in vojske, da vojaško zlomijo maoiste in jih preženejo iz njihovih oporišč v džunglah osrednje in vzhodne Indije. Pred desetimi dnevi so maoisti ob eksploziji v potniškem avtobusu v zvezni državi Čatisgarh ubili 35 ljudi. O moči upornikov priča incident iz začetka aprila, ko je v zasedi padlo 76 vladnih vojakov, kar je bil najbolj smrtonosni napad v zgodovini maoističnega upora v Indiji.

43 let upora in 6 tisoč mrtvih
Indijski premier Manmohan Singh je maoistični upor, ki se je začel z vstajo kmetov leta 1967 in se razširil na od 20 od 28 indijskih zveznih držav, označil za najhujšo notranjo grožnjo Indiji. V štirih desetletjih je med bojem maoistov za komunistično državo umrlo več kot šest tisoč ljudi, največ v obdobju po letu 2004, ko sta se združili dve komunistični stranki, ki sta predtem na različnih območjih vodili oboroženi upor proti indijski vladi.