Z imenovanjem nove vlade premierja Abadija se končuje večmesečna politična kriza v Iraku. Foto: Reuters
Z imenovanjem nove vlade premierja Abadija se končuje večmesečna politična kriza v Iraku. Foto: Reuters
Kurdski vojaki
Kurdske sile se na severu Iraka ob ameriški zračni podpori borijo proti Islamski državi. Foto: Reuters

Abadi še ni imenoval ministrov za obrambo in notranje zadeve, a je obljubil, da bosta njuni imeni znani v tednu dni. Za svoja namestnika si je izbral kurdskega predstavnika Hošjarja Zebarija, ki je bil do zdaj zunanji minister, in predstavnika sunitov Saleha Mutlaka, ki je bil na tem položaju že v prejšnji vladi.

Novi minister za nafto je postal Adel Abdel Mehdi, medtem ko je nekdanji premier Ibrahim Džafari zasedel položaj zunanjega ministra.

Glavni nalogi nove vlade bosta boj proti sunitskim skrajnežem iz Islamske države in sprava med sprtimi pripadniki šiitske, sunitske in kurdske skupnosti.

Maliki postal podpredsednik države
Poslanci so glasovali tudi za nove podpredsednike države, ki pa imajo pretežno simbolično vlogo.

Za enega podpredsednika je bil imenovan dosedanji premier Nuri Al Maliki, ki je bil na čelu iraške vlade osem let in si je dolgo prizadeval še za tretji mandat, čeprav so nanj letele številne kritike, da je kriv za vse večji razkol med suniti in šiiti ter posledično za vzpon sunitskih skrajnežev.

Poleg Malikija, ki pripada šiitski večini, bosta preostala podpredsedniška položaja zasedla še predstavnik sunitov in Kurdov. Sunite bo zastopal prav tako nekdanji premier še iz časa ameriške okupacije Ijad Alavi, ki je vodil prvo iraško vlado po padcu Sadama Huseina. Tretji podpredsednik je postal zadnji predsednik parlamenta Usama Al Nudžaifi.

Novi premier je z imenovanjem kurdskega in sunitskega namestnika ustregel ZDA, ki so od Bagdada zahtevale sestavo vključujoče vlade s predstavniki sunitov kot pogoj za nadaljnjo vojaško podporo v boju proti Islamski državi.