Izpuščeni vojaki, ki so se ob izpustitvi srečali tudi z iranskim predsednikom Mahmudom Ahmadinedžadom, so ob prihodu domov medijem opisali, kaj se jim je dogajalo v ujetništvu. Foto: EPA
Izpuščeni vojaki, ki so se ob izpustitvi srečali tudi z iranskim predsednikom Mahmudom Ahmadinedžadom, so ob prihodu domov medijem opisali, kaj se jim je dogajalo v ujetništvu. Foto: EPA
Papež Benedikt XVI
Za izpustitev britanskih marincev se je pred veliko nočjo zavzel tudi papež Benedikt XVI. Foto: EPA

Rasul Movahedijan je za Financial Times povedal, da bi Iranu prav prišla britanska pomoč pri izpustitvi petih Irancev, ki so jih v Iraku januarja prijele ameriške sile. S tem bi po njegovih besedah Velika Britanija pokazala prav toliko dobre volje in pripravljenost na prijateljsko sodelovanje med državama kot Iran.

Veleposlanik je zatrdil, da izpustitev vojakov ni povezana z izpustitvijo Irancev, da pa bi Teheran pozdravil britansko pomoč pri njihovi izpustitvi. Namignil je, da bi rešitev britansko-iranskega spora lahko pomenila priložnost za začetek pogovorov Irana s svetovnimi velesilami o priznanju pravice Irana do jedrske energije.

Izsiljeno priznanje vojakov
Iran je v četrtek po skoraj dveh tednih ujetništva izpustil britanske vojake, ki naj bi jih zajel v svojih ozemeljskih vodah, kar je London vseskozi zanikal. Po vrnitvi domov so izpuščeni vojaki, ki so medtem odšli na dvotedenske počitnice, povedali, da so na iranski televiziji priznal, da so bili ob zajetju zares v iranskih vodah, ker so jih v Iranu ustrahovali, ločili in osamili, tako da so se bali usmrtitve.

Iranski veleposlanik v Londonu je te trditve in novinarsko konferenco vojakov označil za "uprizoritev, ki pa ne more prikriti napak britanskega vojaškega osebja".

Papež posredoval pri iranskem verskem voditelju
V Vatikanu so potrdili novico, da je za izpustitev 15 britanskih mornarjev pri iranskem vrhovnem verskem vodji ajatoli Ali Hameneju posredoval tudi papež Benedikt XVI.

Papež naj bi pismo s prošnjo, naj ajatola stori vse, kar je v njegovi moči, da bodo lahko Britanci velikonočne praznike preživeli v krogu svojih družin, poslal le nekaj ur, preden je iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad sporočil, da jih bo izpustil. Papež naj bi v pismu tudi zapisal, da bi njihova izpustitev pomenila pomemben znak dobre volje iranskega ljudstva.