Britanski vojaki so v iranskem ujetništvu preživeli 13 dni. Foto: Reuters
Britanski vojaki so v iranskem ujetništvu preživeli 13 dni. Foto: Reuters
Veselje ob vrnitvi
Iranska televizija je prikazovala nasmejane vojake v ujetništvu, vendar je bil njihov smeh iskren šele ob vrnitvi v domovino. Foto: EPA
Iranska mornarica
Britanske mornarje so Iranci zajeli, ker naj bi se med pregledovanjem tovorne ladje zadrževali v iranskih ozemeljskih vodah, kar je v nasprotju z mednarodnopravnimi normami in določili. Foto: EPA

Britanski vojaki so na novinarski konferenci prvič po vrnitvi v domovino razkrili nekaj podrobnosti o zajetju in ujetništvu v Iranu. Povedali so, da so bili pod nenehnim psihološkim pritiskom in grozilo jim je sedem let zapora, če ne bi priznali, da so nezakonito vstopili v iranske vode. Iranci so jih zaprli v samice in pred njimi so celo rožljali z orožjem, zato so mislili, da jih čaka najhujše. Šele zadnje dni so jim za nekaj ur dovolili medsebojni stik pred kamerami iranske televizije.

Boj ni prišel v poštev
Potem ko so jih zajeli v Perzijskem zalivu, so vojake prepeljali v zapor v Teheranu, kjer so zasliševanja potekala skoraj vse noči v ujetništvu, zasliševalci pa so jih postavili pred dejstvo: priznajte, da ste zašli v iranske vode in kmalu boste na letalu za Veliko Britanijo. Drugače jim je grozil zapor. Edino žensko med zajetimi vojaki so nekaj časa zadrževali posebej in ji rekli, da so njene kolege izpustili in so že odšli domov.

Na očitke nekaterih, da so se zlahka predali, je eden od vojakov dejal, da bi v nasprotnem primeru izbruhnil spopad, v katerem se ne bi mogli kosati z iranskimi vojaki, posledice pa bi bile lahko še večje. Čeprav so morali na iranski televiziji priznati nasprotno, so vojaki zatrdili, da so bili ob zajetju v iraških ozemeljskih vodah.

Britanci zaigrali novinarsko konferenco
Iran je že sporočil, da je bila novinarska konferenca vojakov zaigrana, ker so s tem hoteli prikriti njihov nezakonit vstop v iranske vode. "Taka teatralna propaganda ne more opravičiti napake vojakov," so zapisali v izjavi iranskega zunanjega ministrstva. Iran je tudi pozval britansko vlado, naj spoštuje ozemlja drugih držav. "Žal nam je, da Britanci ne vedo nič o islamski kulturi in iranski civilizaciji, da bi lahko razumeli, zakaj se je Iran odločil izpustiti britanske vojake," še piše v izjavi.

Britanska mornarica želi odgovore na vprašanja
Britanska mornarica je sporočila, da je začela obširno preiskavo okoliščin, ki so vodile v zajetje mornarjev v Perzijskem zalivu. Novico je potrdilo tudi britansko obrambno ministrstvo, ki je sporočilo, da bodo preučili vse, od zajetja mornarjev, opreme, ki je bila pri tem uporabljena, do postopkov. Na ministrstvu namreč trdijo, da je veliko vprašanj o tem, kako je Iran zajel britanske mornarje in z njimi ravnal v ujetništvu, ostalo odprtih.

Med preiskavo naj bi britanska mornarica začasno prenehala izvajati dejavnosti v Perzijskem zalivu, vendar naj bi se te kmalu spet nadaljevale, izpuščeni mornarji pa naj bi kmalu prevzeli svoje delovne obveznosti. Britanska mornarica se z Iranom pogaja tudi o vrnitvi obeh ladij, ki sta bili zajeti skupaj z mornarji, a imajo malo upanja za uspeh.

Blair zanikal dogovor z Iranom
Že v četrtek je britanski premier Tony Blair zagotovil, da se Velika Britanija z Iranom ni pogajala, in poudaril, da izpustitev 15 britanskih mornarjev in marincev ni bila posledica nikakršne kupčije z Iranom. Zanikal je tudi, da bi se London zaradi domnevnega vstopa v iranske ozemeljske vode Teheranu opravičil.