Protestniki po vsem svetu še vedno zahtevajo pravico. Foto: EPA
Protestniki po vsem svetu še vedno zahtevajo pravico. Foto: EPA

Major general Hasan Firouzabadi, iranski vodja osebja, je EU obtožil vmešavanja v nemirih, ki so sledili spornim predsedniškim volitvam 12. junija.

Medtem ko se diplomatski spor vse bolj zaostruje, države EU-ja razmišljajo o umiku svojih veleposlanikov iz Irana. To potezo je predlagala Velika Britanija, potem ko so prejšnji teden v Iranu pridržali devet članov osebja njihovega veleposlaništva. Osem so jih že izpustili.

O odločitvi bodo visoki predstavniki Unije razpravljali v četrtek. Nemčija in Italija - največji trgovski partnerici Irana v EU-ju - naj bi umiku sicer nasprotovali in zagovarjata, da bi morale vse možnosti dialoga z Iranom ostati odprte.

Musavi: Nelegitimne volitve
Medtem je glavni poraženec volitev Mir Hosein Musavi volitve danes označil za nelegitimne in ob tem zahteval, naj izpustijo vse politične zapornike.

Musavi vztraja, da so bile volitve prežete s prevarami, pravi zmagovalec pa naj bi bil ravno on in ne zdajšnji predsednik Mahmud Ahmadinedžad. Musavi je na svoji spletni strani pozval tudi k reformam volilne zakonodaje in svobodi medijev.