Iran je z napovedjo o novih centrifugah dal vedeti, da ne bo popustil pritiskom novih sankcij. Foto: EPA
Iran je z napovedjo o novih centrifugah dal vedeti, da ne bo popustil pritiskom novih sankcij. Foto: EPA

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je razkril tretjo generacijo centrifug ob iranskem nacionalnem jedrskem dnevu. "Iranska jedrska pot je nepovratna. Iranski narod je dosegel novo točko, ko ga nobena sila ne more odvrniti od tega, da s polno hitrostjo doseže miroljubno jedrsko energijo," je povedal predsednik v govoru in dodal, da je jedrsko orožje "nečloveško".

Vodja iranske jedrske organizacije Ali Akbar Salehi je povedal, da so nove centrifuge zmožne šestkrat hitreje bogatiti uran kot prva generacija centrifug.

Iran je do zdaj uporabljal centrifuge, prirejene po modelu iz 70. let prejšnjega stoletja, ki so se pogosto kvarile. Kdaj naj bi nove centrifuge začele bogatiti uran, ni znano, analitiki pa ta korak ocenjujejo kot zelo pomemben.

Sankcije predvsem proti revolucionarni gardi
V New Yorku so se ambasadorji ZN-a Kitajske, Rusije, ZDA, Nemčije, Francije in Velike Britanije pogovarjali o morebitnem četrtem krogu sankcij zoper Iran zaradi njegovega spornega jedrskega programa, za katerega Teheran vztraja, da ima izključno civilne namene.

Kitajska in Rusija do zdaj nista bili naklonjeni sankcijam, ki naj bi prizadele predvsem iransko revolucionarno gardo, ne pa tudi iranskega naftnega in plinskega sektorja, saj je Iran eden največjih dobaviteljev nafte Kitajski. Pogovori šesterice naj bi bili plodni, nadaljevali pa se bodo v prihodnjih tednih.

Obama: Sankcije pomenijo stopnjevanje pritiska
ZDA, ki najbolj zavzeto in glasno podpirajo sankcije, so v zadnjih mesecih uspele prepričati Rusijo, da so sankcije potreben del diplomatskih poskusov, da bi Iran prisilili k ustavitvi njegovega jedrskega programa. Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je v četrtek v Pragi, kjer sta s predsednikom ZDA Barackom Obamo podpisala t. i. novi Start, nakazal pripravljenost Moskve, da podpre sankcije Varnostnega sveta Združenih narodov.

Obama je sicer priznal, da sankcije niso nobeno zagotovilo, da bo Iran spremenil svoje stališče in vedenje. Prepričan je, da bi sankcije pomagale pri stopnjevanju pritiskov mednarodne skupnosti na Teheran, naj konča svoj jedrski program, za katerega so Washington in njegove zaveznice prepričani, da je namenjen razvoju jedrske bombe.