V tokratnem, že drugem, nagovoru Irancev je Obama bolj poudarjal pozitivne lastnosti ZDA, medtem ko je v prvem iskal skupne točke ZDA in Irana. Foto: Reuters
V tokratnem, že drugem, nagovoru Irancev je Obama bolj poudarjal pozitivne lastnosti ZDA, medtem ko je v prvem iskal skupne točke ZDA in Irana. Foto: Reuters

Barack Obama je dejal, da se je iranska vlada sama odločila za izolacijo, a si ZDA kljub temu želijo pravico in dostojanstvo za Irance ter manj spletne cenzure.

Obama je že drugič posnel videosporočilo ob 12-dnevnem praznovanju začetka novega leta po perzijskem koledarju oziroma novruzu. Lani je postal prvi voditelj ZDA v več desetletjih, ki je neposredno nagovoril iransko ljudstvo in vlado ter Teheranu ponudil nov začetek v ameriško-iranskih odnosih.

Kljub začetnemu koraku Obame pa pri vprašanju iranskega jedrskega programa niso dosegli napredka, prizadevanja ZDA, da bi dobile podporo za nov krog sankcij proti tej islamski državi, pa potekajo počasi.

"Iran gleda v preteklost namesto v prihodnost"
Washington je kritiziral iranske oblasti zaradi njihovega ravnanja s protestniki po izbruhu demonstracij po lanskih spornih junijskih predsedniških volitvah. "Lani se je iranska vlada odločila, da se izolira in da se osredotoči na preteklost namesto na gradnjo boljše prihodnosti," je Obama okrcal Teheran, nato pa bolj spravljivo dodal, da ZDA ostajajo predane upanja polni prihodnosti za Irance.

Posebno pozornost je Obama namenil svobodnemu dostopu Irancev do medmrežja. Washington je pred dnevi omilil sankcije proti Iranu (ter Sudanu in Kubi) glede izvoza komunikacijske tehnologije, s čimer želi pomagati opozicijskim gibanjem v teh državah, ki jim tamkajšnji režimi preprečujejo svobodo govora in informiranja.

Obama namerava zagotoviti, "da bodo Iranci imeli dostop do programske opreme in spletne tehnologije, ki jim bo omogočila komuniciranje med seboj in s svetom, ne da bi se bali cenzure".