V Somaliji tudi po 15 letih brezvladja ne kaže, da bodo lahko prebivalci kmalu dočakali mir. Foto: EPA
V Somaliji tudi po 15 letih brezvladja ne kaže, da bodo lahko prebivalci kmalu dočakali mir. Foto: EPA
Priprave na javno usmrtitev v Mogadišu
Kruta pravila strogih islamskih zakonov so Somaliji prinesla nekaj reda in miru, vendar tudi zgražanje mednarodne skupnosti. Foto: EPA

Oboroženi islamisti so zasedli mesto Baladvajne ob meji z Etiopijo in odstavili guvernerja, ki je bil privržen začasni somalijski vladi. Ta je v sredo privolila v napotitev tujih mirovnih sil, do katere pa je verjetno še daleč, saj še ni znano, kdo bi jih lahko napotil.

Islamisti obkoljujejo vlado
Mestu Baidoa, kjer ima sedež začasna vlada, se bližajo islamisti, ki so pred desetimi dnevi osvojili glavno mesto Mogadiš in tam že začeli uveljavljati svoja pravila, s katerimi so razjezili veliko prebivalcev, ko so zaprli kinodvorane in prizorišča ogledov tekem nogometnega prvenstva.

Proti borcem islamskih sodišč se borijo pripadniki samooklicanega protiterorističnega zavezništva, ki naj bi ga finančno podpirale ZDA, saj se bojijo, da bi lahko Somalija postala oporišče islamskih skrajnežev in Al Kaide, kot je bil to Afganistan pred padcem režima talibanov.

Red in mir po šeriatsko
Islamska sodišča so sicer postala priljubljena med Somalijci, saj jim je po dolgih letih brezvladja uspelo zagotoviti vsaj nekaj reda in miru, vendar se na Zahodu mnogi zgražajo nad krutimi metodami sodišč, kot so javne usmrtitve, ki jih kot kazen določajo strogi šeriatskimi zakoni.

Nekateri poznavalci razmer v tem delu Afrike pravijo, da je med somalijski plemeni še bolj kot islam pomembna etnična pripadnost. Tako naj bi bili borci islamskih sodišč predvsem pripadniki plemena, ki živi na območju Mogadiša, tako da so zaradi podpore med prebivalci lahko dosegli vojaške zmage nad nasprotniki.