Grimsvotn bruha le še paro. Foto: EPA
Grimsvotn bruha le še paro. Foto: EPA
Letalo
V torek je bilo v Evropi odpovedanih 500 od 29.000 predvidenih poletov. Foto: EPA

Ognjenik Grimsvötn je izbruhnil v soboto, vendar pa je ognjeniški pepel povzročil veliko manj preglavic kot lani, ko je bil zaradi izbruha islandskega ognjenika Eyjafjallajökull kar šest dni zaprt zračni prostor nad večjim delom Evrope.

Islandska meteorološka služba je sporočila, da ognjenik Grimsvotn nehal delovati okoli 4. ure zjutraj, ko je prenehal bruhati pepel in je bruhal le še paro. Geologinja Sigthrudur Armannsdottir je ob tem opozorila, da je še prezgodaj govoriti o tem, da je izbruha povsem konec.

Tudi islandska premierka Johanna Sigurdardottir je sporočila, da je vulkan nehal bruhati in da se lahko posvetijo čiščenju območij, ki jih je prekril pepel. "Najhujše je za nami in čiščenje se lahko začne," je dejala Sigurdardottirjeva, ki je v torek tudi osebno obiskala s pepelom prekrito območje v bližini vulkana.

V torek odpovedali 500 poletov
Lani je zaradi pepela na letališčih obtičalo več kot deset milijonov ljudi, medtem ko so imele letalske družbe za 1,7 milijarde dolarjev izgube. V torek je bilo zaradi ognjeniškega pepela po vsej Evropi odpovedanih okoli 500 poletov, pri tem so bile najbolj prizadete Škotska, Severna Irska in severna Anglija. Britanske oblasti za danes pričakujejo umiritev razmer.

Predstavniki Evropske agencije za varnost zračnega prometa Eurocontrol so povedali, da so za danes pričakovali odpoved okoli 700 poletov, ker pa je islandski ognjenik medtem nehal delovati, je ta številka precej manjša, letalski promet v Evropi pa bi v četrtek lahko spet potekal normalno.

Zaprti tudi letališči v Berlinu
V Nemčiji so zaradi pepela zaprli letališča v Hamburgu in Bremnu, na katerih je vsak dan od 120 do 480 poletov. Od 11. ure dopoldne so zaprli tudi vsa letališča v Berlinu, a je nemška kontrola zračnega prometa že izdala dovoljenje za odprtje letališč v Bremnu in Hamburgu, odprli pa so tudi letališči Tegel in Schönefeld v Berlinu.

Zaradi zaprtja letališč na severu so bila v Nemčiji prizemljena tudi letala v Frankfurtu, Stuttgartu, Düsseldorfu, Hannovru in Münchnu.

Oblak tudi nad Poljsko in Rusijo
Eurocontrol je sporočil, da bi lahko pepel prizadel tudi letalski promet nad nekaterimi predeli Poljske, saj je oblak potoval v njeni smeri, dosegel pa naj bi tudi dele Rusije, a ni prizadel letalskega prometa v državi.