Hekla je nazadnje izbruhnila leta 2000. Foto: flickr
Hekla je nazadnje izbruhnila leta 2000. Foto: flickr

Meritvene naprave so namreč po njegovih besedah na območju zaznale premikanje magme.
Premiki v okolici Hekle so bili glede na meritve "nenavadni" v zadnjih nekaj dneh, kljub temu pa to še ne pomeni, da bo vulkan "izbruhnil takoj", je pojasnil geolog z islandske univerze Pall Einarsson.
Vulkan je visok 1491 metrov in leži 110 kilometrov vzhodno od islandske prestolnice Reykjavik. Heklo so Islandci nekoč imenovali "Vrata pekla", v zadnjem tisočletju pa je izbruhnila okoli dvajsetkrat, nazadnje 26. februarja 2000. Takrat se je izbruh začel le uro in pol po začetnem tresenju tal.

"To je bilo nenavadno dolgo," je pojasnil Einarsson in dodal, da jih je ognjenik na izbruh leta 1970 opozoril šele 25 minut pred začetkom.

Nemogoče napovedati
Po mnenju vulkanologa Arija Traustija Gudmundssona je le "malo verjetno", da bi imel morebiten izbruh, če bi bil podoben predhodnim, posledice za zračni promet v Evropi. Vsekakor pa je to odvisno od velikosti izbruha, nemogoče pa ga je tudi natančno napovedati.

Hekla namreč leži v bližini vulkana Eyjafjall, ki je lani za več tednov ohromil letalski promet v Evropi. Nekaj težav v zračnem prometu je maja letos povzročil tudi izbruh ognjenika Grimsvötn. Islandske oblasti so sporočile, da razmere pozorno spremljajo, za zdaj pa še niso predvidele nobenega ukrepa.