Na vzporednih volitvah so upoštevali glasove 2.200 volivcev. Foto: EPA
Na vzporednih volitvah so upoštevali glasove 2.200 volivcev. Foto: EPA
Romano Prodi
Prvi izidi vzporednih volitev kažejo na zavrnitev ustavnih sprememb, za kar se je zavzemal premier Romano Prodi. Foto: EPA

Po preštetih glasovih vseh volilnih enot, razen čezmorskih, so Italijani zavrnili spremembe, ki bi povečale pristojnosti premierja in tudi pristojnosti posameznih pokrajin. Nova ustavna določila bi premierju dovoljevala razpustitev parlamenta in odstavitev ministrov, pristojnosti pokrajin pa bi povečala v zdravstvu, šolstvu in policiji, kar bi koristilo predvsem severu in škodilo revnemu jugu.

Izid je potrditev za premierja Romana Prodija, ki je spremembam odločno nasprotoval, saj naj bi uničile mednarodno enotnost, oslabile pristojnosti predsednika in državo stale preveč. Spremembe je podpiral nekdanji premier Silvio Berlusconi, čigar vlada je spremembe predlagala, poraz pa je za njega hud udarec in postavlja pod vprašaj njegovo vodilno vlogo na desnici. Pet ur po zaprtju volišč Berlusconi izida še ni komentiral.

Za potrditev sprememb bi sicer zadostovala enostavna večina, torej polovica volivcev, na prvi dan referenduma pa je glasovalo kar 35 odstotkov volivcev, kar je že bilo več kot na zadnjem ustavnem referendumu leta 2001.

Vzporedni izidi
Vzporedne volitve, ki jih je izvedla državna televizija RAI kažejo, da je 59,4 odstotka volivcev glasovalo proti ustavnim spremembam, rezultati televizijske mreže Sky Italia pa kažejo na 55-odstotno nasprotovanje spremembam. Izsledki obeh televizijskih mrež potrjujejo izid, ki ga je takoj po zaprtju volišč napovedala Sky Italia, in sicer, da naj bi 52 odstotkov volivcev zavrnilo predlagane spremembe.