Prodi se spušča v boj za sestavo nove vlade. Foto: EPA
Prodi se spušča v boj za sestavo nove vlade. Foto: EPA
Giorgio Napolitano
Novi predsednik je bil imenovan v ponedeljek. Foto: EPA

Vlado bo sestavil znotraj svoje levosredinske koalicije, ki jo je uspešno vodil na aprilskih volitvah. Pred vstopom v predsedniško palačo Kvirinal je Prodi dejal, da je predsedniku zagotovil, da je njegova koalicija stabilna. Že v ponedeljek je zanikal, da bi med pogajanji za sestavo vlade nastajala trenja.

Pot do podelitve mandata Prodiju je bila dolga, saj so parlamentarnim volitvam sledile volitve predsednikov obeh domov parlamentov. Oba sta bila potrjena šele v četrtem krogu, ko sta za zmago potrebovala le navadno večino, in ne dvetretjinske. Sledili pa so še štirje krogi volitev predsednika Napolitana. Tudi on je bil potrjen šele z navadno večino.

Prodi je vlado že vodil, vendar le za kratek čas. Leta 1998 so mu hrbet med glasovanjem o zaupnici obrnili komunisti, zdaj pa ima v spodnjem domu parlamenta le dva sedeža prednosti pred desno usmerjeno Hišo svoboščin, ki jo vodi prejšnji premier Silvio Berlusconi.

Pričakuje se, da bo Prodi nov kabinet predstavil v kratkem, do petka pa naj bi o njem že glasovali v spodnjem domu parlamenta. Prihodnji teden bo o zaupnici novi vladi glasoval še zgornji dom, saj morata vlado potrditi oba domova.