Voditeljica Federica Sciarelli, ki ji zdaj velik del italijanske javnosti očita neobčutljiv in krut senzacionalizem. Foto: RAI
Voditeljica Federica Sciarelli, ki ji zdaj velik del italijanske javnosti očita neobčutljiv in krut senzacionalizem. Foto: RAI

, mati 15-letne Sarah Scazzi, ki je izginila avgusta, je na državni televiziji RAI gostovala v oddaji Chi l'ha visto (Kdo ga je videl, op. a.), ki preiskuje nerešena izginotja.
Po poročanju Guardiana so v tistem hipu v studio prejeli poročilo tiskovne agencije, da preiskovalci iščejo truplo. TV-voditeljica je poročilo prebrala Serranovi in drugim sorodnikom, ob tem pa so bili povezani z živo sliko iz hiše njenega svaka v južnem italijanskem mestu Avetrana. Sledila so še nadaljnja poročila, medtem ko je Serranova sedela brezizrazno, očitno v globokem šoku.
Šele polnih osem minut pozneje, ko so sporočili novico, da umora sumijo lastnika hiše, v kateri se je nahajala TV-ekipa, je voditeljica Federica Sciarelli Serranovo vprašala, ali bi rada, da ustavi oddajo. Odgovor? "Bolje, da."
A predvajanje se je nadaljevalo še dodatne tri minute, v katerih je novinarka, ki je stala za Serranovo, opisovala, kako je za kamero hlipala hčerka domnevnega morilca in zagovarjala nedolžnost svojega očeta. "Ah. Jasno," je na to odgovorila Sciarellijeva, preden je napovedala odmor za reklame.
Urednik zadovoljen
Potem ko se je na YouTubu pojavil izsek iz oddaje, se je nanjo vsul plaz kritik. Gledalci so dejali, da so zgroženi, brez besed in da se jim vse skupaj gnusi. Eden je zapisal: "Če si človek z vsaj malo srca, ne moreš storiti kaj takega."

Številni pa so se postavili v bran voditeljici, med njimi tudi "Claudietto", ki je zapisal: "Mati je bila gostja v TV-oddaji. Prejeli so novico in novinarka jo je prebrala. To je njena služba, za božjo voljo." A spet drugi se sprašujejo, kako je mogoče, da so preiskovalci novico najprej sporočili medijem in šele potem materi.
Urednik oddaje, Paolo Ruffini, je afero komentiral takole: "Oddaja je skušala obravnavati izjemno tragično zadevo na kar se da občutljiv način, in moram reči, da je voditeljici to uspelo."
Medtem italijanski časnik La Repubblica v današnji izdaji poroča, da je stric nesrečne Sarah Scazzi umor karabinjerom že priznal. "Zadavil sem jo v garaži blizu hiše, nato pa sem jo odnesel na polje, zažgal obleke in zakopal truplo," je povedal Michele Misseri.