Nekdanji hrvaški premier naj bi imel dobre veze v republikanski stranki, kjer so mu pomagali tudi pri zaposlitvi na Columbii. Foto: EPA
Nekdanji hrvaški premier naj bi imel dobre veze v republikanski stranki, kjer so mu pomagali tudi pri zaposlitvi na Columbii. Foto: EPA

Hrvaški časnik Jutarnji list piše, da se je nekdanji hrvaški premier več tednov intenzivno pogajal z upravo Columbie in inštituta Harriman, da bi ga zaposlili, ter da so bile na koncu odločilne njegove zveze v republikanski stranki. Republikanci naj bi še zdaj pomnili, da je nekdanji ameriški predsednik George Bush leta 2008 obiskal Hrvaško na neposredno povabilo Sanaderja. Odločujoče naj bi bile tudi Sanaderjeve politične izkušnje in številne povezave v jugovzhodni Evropi in Evropski uniji.

Ameriške univerze naj bi bile sicer zelo previdne pri zaposlovanju kompromitiranih ali protislovnih politikov, še posebej, če gre za ljudi iz tranzicijskih držav. "Sanaderja so angažirali kljub številnim političnim in finančnim škandalom v njegovemu mandatu, ki se počasi odkrivajo," je zapisal Jutranji list in dodal, da je Sanaderjeva zaposlitev na ugledni univerzi v New Yorku predvsem priznanje njegovi politični biografiji.

Nekdanji hrvaški premier ima doktorat znanosti iz primerjalne književnosti in romanskih jezikov, ki ga je dokončal v Innsbrucku v Avstriji, na univerzi v Philadelphiji pa je leta 2004 prejel častni doktorat za pravne vede.

Sanader naj bi se v New York preselil sredi meseca
Sanader je na inštitutu Harriman na newyorški univerzi kot gostujoči predavatelj nastopil že dvakrat. Tokrat naj bi na inštitutu predaval dvakrat na mesec, v New York pa naj bi se, tako Večerji list, preselil sredi septembra. Že pred slabim mesecem dni so hrvaški mediji poročali, da je Sanader kupil luksuzno stanovanje v Zeckendorfovih stolpnicah v bližini newyorškega Union Squara.

Ni še jasno, ali bo Sanader pričal o Ini
Hrvaški mediji medtem pišejo tudi, da je Sanader edini izmed šestih sedanjih in nekdanjih hrvaških politikov, ki še ni odgovoril na vabilo in potrdil, ali bi prihodnji teden pričal pred saborsko preiskovalno komisijo o privatizaciji Ine. Sanaderjevi prijatelji so ob tem povedali, da naj bi bil nekdanji premier v ZDA do konca septembra ali začetka oktobra ter da je pripravljen pričati. V komisiji so napovedali, da bodo Sanaderju poslali novo vabilo.