Sanader vztrajno zanika vpletenost v afero Hypo banke. Foto: EPA
Sanader vztrajno zanika vpletenost v afero Hypo banke. Foto: EPA

Potem ko je Sanader 1. julija lani odstopil, mu je država status varovane osebe za dobo pol leta podaljšala že trikrat. Razlog sta bila predvsem njegova slaba podoba v javnosti in način, na katerega je zapustil svojo vlado in državo v času krize. Hrvaški mediji so ob tem namigovali, da naj bi stroški njegovega varovanja državo letno stali okoli milijon evrov, kar pa so v policiji že zanikali.

V politiko se ne bo vrnil
Sanader se je v prejšnji ponedeljek udeležil srečanja v Alpbachu, kar je bil njegov prvi javni nastop, potem ko je v začetku januarja skušal prevzeti nadzor nad HDZ-jem. Na novinarski konferenci je ob tem zatrdil, da se ne namerava vrniti v politiko.

Po poročanju hrvaških medijev naj bi bili preiskovalci vse bližje Sanaderju, tako glede njegove domnevne vloge v aferi Hypo Alpe-Adria Bank kot pri domnevno nelezakonitem financiranju vladajočega HDZ-ja. Ravno afera z avstrijsko banko naj bi bila razlog za njegov nepričakovani odstop s premierskega mesta, čeprav mediji na Hrvaškem o resničnem razlogu še vedno ugibajo.