Miro Petek je avtor knjige V Sovinem gnezdu, ki naj bi po njegovem mnenju močno razburila nekatere politične kroge. Foto: MMC RTV SLO
Miro Petek je avtor knjige V Sovinem gnezdu, ki naj bi po njegovem mnenju močno razburila nekatere politične kroge. Foto: MMC RTV SLO

Mesec za tem je afero Sova, ki ni dosegla tistega učinka in namena, kot so si želeli njeni snovalci, zamenjala afera Patria

Miro Petek
Anton rop in Janez Janša
Nekdanji premier Anton Rop je svojega naslednika na tem mestu, Janeza Janšo, obtožil, da je skupaj s hrvaškim predsednikom vlade Ivom Sanaderjem insciniral incidente v Piranskem zalivu. Parlamentarna komisija za nadzor nad delom obveščevalnih in varnostnih služb, ki je raziskovala domnevno dogovarjanje, je ugotovila, da se Janša in Sanader nista dogovarjala o izvedbi incidentov. Foto: RTV SLO

Ob izidu svoje knjige V Sovinem gnezdu je nekdanji novinar in poslanec SDS-a Petek povedal, da v njej opisuje dogajanje v aferi Sova od njenega začetka leta 2007 pa do konca v letošnjem letu, ko so na seji DZ-ja sprejemali poročilo o delu preiskovalne komisije za leto 2009.

Komisija je ugotovila, da se Sanader in Janša nista dogovarjala o incidentih
"Skratka, gre za ozadje, kaj se je dogajalo v tej aferi in kako sta reagirali naša parlamentarna komisija in posebna vladna skupina. Gre za to, da se opisuje ves ta tok, vse medijsko dogajanje, dogajanje v parlamentu, javnosti in na koncu tudi epilog, ki je znan in po katerem je parlamentarna komisija ugotovila, da se Sanader in Janša nista dogovarjala o incidentih v Piranskem zalivu,"
razlaga poslanec SDS-a.

Petek pojasnjuje, da so ga kot preiskovalnega novinarja zmeraj zanimale teme, ki so jih drugi potiskali pod preprogo. Pojasnil je, da je to temo spremljal od blizu. "V času afere Sova je bilo kup dezinformacij, političnih in medijskih 'intrig'. Menim, da je dobro, da se vse to opiše in pove. Pregledal sem več tisoč strani novinarskih zapisov. Knjiga ima kakšnih 300 opomb pod črto, citira izjave politikov, medijev. Opisuje dogajanje, ki sem ga sam videl, ko sem spremljal to afero," pojasnjuje.

Petek: Vajen sem napadov in podtikanj
Avtor pričakuje ob izidu knjige buren odziv dela politike in medijske javnosti ter tudi določene napade in podtikanja, vendar je, kot pravi, vsega tega že navajen in ga to ne skrbi.

"Mediji so o aferi poročali enostransko"
Po Petkovem mnenju je večina medijev o aferi poročala zelo enostransko in precej usmerjeno, kar naj bi se videlo tudi iz soočenja medijskih zapisov in končnega razpleta afere. Nekdanji novinar trdi, da je večina medijev zgodbo gradila na t. i. naj bi novinarstvu in ni predstavljala obeh plati te zgodbe.

"Afera je povsem izginila iz medijskega prostora takoj, ko se je ugotovilo, da se Janša in Sanader nista dogovarjala o incidentih v Piranskem zalivu. Mesec za tem je afero Sova, ki ni dosegla tistega učinka in namena, kot so si želeli njeni snovalci, zamenjala afera Patria," pojasnjuje.

V knjigi tudi javnosti do zdaj neznani podatki
Petek trdi, da je v knjigi, ki bo izšla 27. avgusta, tudi nekaj novih, javnosti do zdaj neznanih podatkov, npr., kako so se delavci Sove na nekem praznovanju pojavili s kapami s peterokrako zvezdo, kar je po Petkovem mnenju "precej čudno, skorajda ekscesno praznovanje uslužbencev Sove".

V knjigi naj bi bile še nekatere druge zanimive podrobnosti. "Vseskozi sem pa pazil, da ne bi izdal kakšne državne skrivnosti, da ne bi prišel v položaj, ko bi me država na koncu kazensko preganjala," je zaključil Petek.

Mesec za tem je afero Sova, ki ni dosegla tistega učinka in namena, kot so si želeli njeni snovalci, zamenjala afera Patria

Miro Petek