Na rumenem zemljevidu je območje Gaze in Zahodnega brega označeno zgolj z belo črto, ki je skorajda nevidna. Foto: BBC
Na rumenem zemljevidu je območje Gaze in Zahodnega brega označeno zgolj z belo črto, ki je skorajda nevidna. Foto: BBC

Plakati, ki so bili nameščeni na londonski podzemni železnici, so izzvali ostre kritike ne le propalestinskih skupin, temveč tudi običajnih državljanov. Po več kot 400 pritožbah je organ za nadzor standardov (ASA) v oglaševanju ocenil, da zemljevid, ki se pojavlja na oglasu, implicira, da so zasedena ozemlja v Izraelu. Na zemljevidu sta namreč Gaza in Zahodni breg označena zelo nejasno, s komaj vidno belo črto.

"Vemo, da so meje in status zasedenih ozemelj na Zahodnem bregu, v Gazi in na Golanski planoti predmet mednarodnega spora, in ker mislimo, da oglas nakazuje, da so omenjena območja del Izraela, smo sklenili, da je oglas zavajajoč," so zapisali v ASA.

Izraelski minister za turizem je zanikal, da oglasi vsebujejo politično sporočilo, in vztraja, da je bil glavni cilj kampanje privabiti čim več turistov v Izrael. Maja je sicer izraelsko ministrstvo za turizem priznalo, da je naredilo "profesionalno napako" glede oglasov, in napovedalo, da na oglasih ne bodo več uporabili zemljevidov.