Fotografija iz maja lani, ko so se izraelske sile približale eni izmed šestih humanitarnih ladij, namenjenih v Gazo. Foto: Reuters
Fotografija iz maja lani, ko so se izraelske sile približale eni izmed šestih humanitarnih ladij, namenjenih v Gazo. Foto: Reuters

Tako izraelski premier Benjamin Netanjahu kot turški premier Recep Tayyip Erdogan sta se v telefonskem pogovoru strinjala, da bo moral Izrael svojcem žrtev plačati odškodnino.
To je zagotovo korak naprej, saj jim je do zdaj Netanjahu le izrazil sožalje, dogodek pa je zaostril razmere med dvema sicer ameriškima zaveznicama.

Med drugim je Netanjahu Erdoganu zatrdil, da je Izrael "občutno omilil blokado na uvod dobrin za civiliste v Palestini in Gazi" in da bo ukaz veljal toliko časa, dokler bo "vladal mir".
Sprava v času visokega obiska
Zanimivo je, da se je Netanjahu opravičil ob koncu prvega uradnega obiska ameriškega predsednika Baracka Obame v zavezniškem Izraelu, med drugim je obiskal tudi Zahodni breg.

"ZDA globoko spoštujejo naše partnerstvo s Turčijo in Izraelom, zato je tudi za nas izrednega pomena, da sta državi v dobrih prijateljskih odnosih. To je pomembno tudi za vzpostavitev miru in varnosti na tem območju," je zapisal Barack Obama v sporočilu za javnosti.

Konvoj s pomočjo je plul v mednarodnih vodah
Spomnimo, 31. maja 2010 je skušal Izrael ustaviti konvoj človekoljubne pomoči, ki jo je skušalo približno 700 aktivistov na šestih ladjah prepeljati do obubožane Gaze, a so morali pri tem prebiti izraelsko morsko blokado.

Izrael je sicer priznal napako in trdi, da naj bi se pojavila pri zbiranju informacij in izvedbi napada oziroma obrambe, saj naj bi bili aktivisti oboroženi in naj bi napadom začeli prav oni.

Aktivisti seveda trdijo nasprotno. Tisti, ki so preživeli spopad, so dejali, da so izraelske sile začele streljati v trenutku, ko so stopile na njihov konvoj, ki je v času napada plul v mednarodnih vodah.

Erdogan je takrat Izrael obtožil državnega terorizma, Ankara pa je znižala raven diplomatskega zastopstva v Izraelu in izgnala izraelskega veleposlanika iz Turčije, ustavila je tudi vojaško sodelovanje.