Pogreb Aysenur Ezgi Eygi v Nablusu na okupiranem Zahodnem bregu. Foto: Reuters
Pogreb Aysenur Ezgi Eygi v Nablusu na okupiranem Zahodnem bregu. Foto: Reuters

Pojasnili so, da je preiskava pokazala, da so jo "posredno in nenamerno" zadeli, ko so streljali na glavnega pobudnika izgredov.

Aktivistko so ubili pretekli petek v kraju Beita blizu Nablusa na zasedenem Zahodnem bregu, kjer se je udeležila tedenskega protesta proti širjenju izraelskih naselbin, ki so po mednarodnem pravu nezakonite. Bila je članica propalestinske organizacije Mednarodno gibanje za solidarnost.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v ponedeljek izjavil, da bo njegova država storila vse, kar je v njeni moči, da njena smrt ne bo ostala nekaznovana, medtem ko je ameriško zunanje ministrstvo sporočilo, da od izraelskih oblasti pričakuje pregledno preiskavo.

Ameriški zunanji minister Antony Blinken je dodal, da preiskava izraelske vojske in pričevanja očividcev jasno kažejo, "da je bila njena smrt neizzvana in neupravičena", saj ne bi smeli na nikogar streljati in ga ubiti zaradi udeležbe na protestih. "Po naši oceni morajo izraelske varnostne sile temeljito spremeniti način delovanja na Zahodnem bregu, zlasti kar zadeva pravila delovanja," je kmalu po objavi ugotovitev preiskave dejal novinarjem med obiskom v Londonu.

Poudaril je, da je to drugi ameriški državljan, ki so ga ubile izraelske varnostne sile. "To je nesprejemljivo in se mora spremeniti," je poudaril po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Izraelska vojska je že pretekli petek priznala, da so na območju kraja Beita streljali in da preučujejo poročila, da je bil v streljanju ubit tuji državljan. Sporočila je še, da so streljali na "enega glavnih pobudnikov nasilja, ki je med demonstracijami vanje metal kamenje in jih ogrožal".

Organizacija, katere članica je bila ubita aktivistka, je zanikala, da bi protestniki metali kamenje na izraelske vojake, in zatrdila, da je bil protest miren. Direktor bolnišnice v Nablusu, kamor so aktivistko prepeljali po streljanju, pa je povedal, da so jo ustrelili v glavo.

V taborišču so nastali trije veliki kraterji. Foto: Reuters
V taborišču so nastali trije veliki kraterji. Foto: Reuters

V napadu na t. i. varno območje v Han Junisu ubitih 40 ljudi

V četrt Al Mavasi v Han Junisu, ki ga je izraelska vojska na začetku vojne razglasila za varno območje, se je zateklo več deset tisoč razseljenih Palestincev. Izraelske sile so območje ponoči napadle z letali, pri čemer je bilo po navedbi oblasti v Gazi ubitih 40 ljudi, 60 pa jih je bilo ranjenih. Še 15 ljudi po napadu pogrešajo.

Tiskovni predstavnik civilne obrambe v Gazi Mahmud Basal je povedal, da ljudje, ki so se zatekli v taborišče, niso bili opozorjeni na napad. Po njegovih besedah je bilo v napadu uničenih od 20 do 40 šotorov, na tleh pa so nastali trije kraterji, globoki sedem metrov.

Po ocenah civilne službe za reševanje je bilo v napadu ubitih in ranjenih 65 ljudi, vključno z ženskami in otroki.

Ministrstvo za zdravje v Gazi, ki zbira podatke o žrtvah, je sporočilo, da je v bolnišnice prispelo 19 trupel. Druge žrtve so še vedno zasute in reševalci ne morejo dostopati do njih.

"Videli smo razkosane ženske in otroke. Ljudje so še vedno pogrešani," je za agencijo Reuters na kraju dogodka povedal preživeli.

Odposlanec ZN-a za mir na Bližnjem vzhodu Tor Wennesland je ostro obsodil izraelski napad na gosto naseljeno varno območje, obenem pa dejal, da civilistov nikoli ne bi smeli uporabljati kot živi ščit.

"Vedno je treba spoštovati načela razlikovanja, sorazmernosti in previdnosti pri napadu," je dejal. "Znova pozivam vse strani, naj nemudoma dosežejo dogovor, ki bo omogočil izpustitev vseh talcev in prekinitev ognja. Ubijanje civilistov se mora ustaviti in ta grozljiva vojna se mora končati."

V Han Junis je v zadnjih mesecih pribežalo na tisoče ljudi. Fotografija je bila posneta po enem izmed nedeljskih napadov izraelske vojske na mesto. Foto: EPA
V Han Junis je v zadnjih mesecih pribežalo na tisoče ljudi. Fotografija je bila posneta po enem izmed nedeljskih napadov izraelske vojske na mesto. Foto: EPA

IDF trdi, da so napadli Hamasov nadzorni center

Izraelska vojska (IDF) je zatrdila, da je njeno letalo zadelo "pomembne Hamasove teroriste, ki so delovali v poveljniškem in nadzornem centru na humanitarnem območju v Han Junisu". "Pred napadom smo sprejeli več ukrepov, da bi zmanjšali tveganje za poškodbe civilistov, med drugim smo uporabili natančno strelivo in nadzor iz zraka," še piše v sporočilu IDF-ja. Ob tem so izraelske sile Hamasu znova očitale, da sistematično zlorablja civilno in humanitarno infrastrukturo za izvajanje terorističnih dejavnosti proti Izraelu.

"Ti teroristi so bili neposredno vpleteni v izvedbo pokola 7. oktobra in so v zadnjem času delovali za izvajanje terorističnih dejavnosti," je sporočila izraelska vojska.

Dodala je še, da podatki o številu žrtev, ki so jih objavile oblasti v Gazi, ki jih vodi Hamas, "ne ustrezajo podatkom, ki jih ima IDF, ter izvedbi napada z natančnim strelivom".

Hamas je zavrnil obtožbe, da civilna območja izkorišča v vojaške namene in trditve o poveljniškem centru na območju označil za laž. "Odporniško gibanje je že večkrat zanikalo navedbe, da se člani gibajo med civilisti ali da bi te kraje uporabljali v vojaške namene," so sporočili.

V Han Junis je od konca oktobra, ko je izraelska vojska kot odziv na napad Hamasa na Izrael sprožila obsežno ofenzivo na Gazo, pribežalo na tisoče ljudi. Od takrat je bilo v Gazi ubitih že več kot 40.900 ljudi. Skoraj vsi izmed 2,3 milijona prebivalcev te enklave so morali v tem času vsaj enkrat zapustiti svoj dom.

Posledice izraelskega napada na stanovanjsko zgradbo v Nabatiji. Foto: AP
Posledice izraelskega napada na stanovanjsko zgradbo v Nabatiji. Foto: AP

Izrael na severu Libanona ubil poveljnika Hezbolaha

Izraelska vojska je sporočila, da je ubila Kasema Al Šaerja, ki naj bi deloval kot Hezbolahov poveljnik na območju Karuna. Pri tem sta bila poškodovana dva mimoidoča. Hezbolah je potrdil smrt njegovega borca, drugih podrobnosti pa ni navedel.

Pozneje je izraelski brezpilotni letalnik izstrelil več izstrelkov na večstanovanjsko stavbo v mestu Nabatija na jugu Libanona. Po podatkih libanonskega ministrstva za zdravje naj bi bilo ranjenih najmanj 12 ljudi, enega so odpeljali na zdravljenje v bolnišnico.

Hezbolah je v povračilnem napadu izstrelil več deset raket na vojaški bazi na severu Izraela. "Hezbolahovi borci so danes z več deset raketami tipa katjuša napadli sovražnikov artilerijski bunker, ki pripada bataljonu 411 v Neve Zivu, in nadzorni center, ki ga zaseda brigada Golani v oporišču na gori Nerija," sporočilo Hezbolaha navaja španska tiskovna agencija EFE.

Od začetka vojne med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas oktobra lani se na obmejnem območju med Izraelom in Libanonom skoraj dnevno vrstijo spopadi med izraelsko vojsko in proiranskim gibanjem Hezbolah, ki trdi, da deluje v solidarnosti s Hamasom.

Po podatkih francoske tiskovne agencije AFP je v spopadih umrlo že približno 615 Libanoncev, od katerih je bilo 138 civilistov. Izraelske oblasti so sporočile, da je umrlo najmanj 24 vojakov in 26 civilistov.

Smrtonosni napad izraelske vojske v Gazi