Vlada ne verjame zatrjevanju Tamilskih tigrov, da niso vpleteni v atentat. Foto: EPA
Vlada ne verjame zatrjevanju Tamilskih tigrov, da niso vpleteni v atentat. Foto: EPA
Policija preverja identiteto mimoidočih. Foto: EPA
Ceste v Šrilanki nadzirajo tudi vojaki. Foto: EPA
Pokojni Lakšman Kadirgamar Foto: EPA

Varnostne sile imajo pravico namestiti svoje pripadnike kjer koli v državi, imajo pa tudi širša pooblastila. V prestolnici je promet pod strogim nadzorom policije, ki išče atentatorja.

Uporniški Tamilski tigri so po poročanju neke indijske televizije zanikali vpletenost v atentat. Sporočili so, da se bo najprej sestal politični odbor upornikov, nato pa bodo objavili natančno pojasnilo.

Vlada je sporočila, da ne verjame sporočilu upornikov in poudarja, da pomeni umor ministra, ki je bil sicer znan kot oster nasprotnik Tamilskih tigrov, resen udarec mirovnemu procesu v državi.

73-letnega Kadirgamarja je v petek zvečer med počitkom na vrtu lastne hiše ubil neznani ostrostrelec. Ministra so nemudoma prepeljali v bolnišnico, kjer pa so lahko le še potrdili njegovo smrt. Policija je v povezavi s tem umorom prijela dva človeka, v bližini ministrove hiše pa je našla ročni raketomet in drugo orožje. Podrobnejših podatkov policija o tem ni podala.

Oblasti sumijo Tamilske tigre?
Policijski predstavniki za umor sumijo uporniške Tamilske tigre. Isti večer so bili v Kolombu ubiti še trije ljudje. Tudi te umore povezujejo z omenjeno uporniško skupino. Ubita naj bi bili televizijska predstavnica upornikov in njen mož, ki naj bi v okviru neke paravojaške enote deloval proti njim.

Tamilski tigri so se z vladnimi silami več kot dve desetletji borili za svoje pravice, leta 2002 pa so sklenili premirje. Medsebojni spopadi so terjali 64.000 žrtev. Atentat na ministra pa se je zgodil ravno v času, ko se situacija spet zaostruje. Na vzhodu države nastajajo namreč manjši spopadi, za katere se obe strani medsebojno obtožujeta.

Pretresenost ob umoru politika
Generalni sekretar ZN-a Kofi Annan je ob umoru zunanjega ministra Šrilanke Lakšmana Kadirgamarja izrazil pretresenost. Dejal je, da gre za kriminalno in nesmiselno dejanje, hkrati pa izrazil upanje, da bodo prebivalci Šrilanke ostali mirni.

Ameriška zunanja ministrica Condoleezza Rice je umor označila kot teroristično dejanje, za katero je treba soditi odgovornim. Avstralski zunanji minister Alexander Downer je dejal, da to gnusno teroristično dejanje ne bi smelo ogroziti miru. Kanadski zunanji minister Pierre Pettigrew pa je umor označil za brezvestno dejanje in izrekel svoje sožalje.