Jones je napovedan sobotni dogodek poimenoval
Jones je napovedan sobotni dogodek poimenoval "Mednarodni dan sežiganja Korana". Foto: EPA
Florida
S svojo namero se je Jones v trenutku znašel v središču vseh medijev doma in po svetu. Foto: EPA
Florida
Pred cerkvijo na floridi so se že začeli zbirati Jonesovi somišljeniki. Foto: EPA
Ameriški pastor razburja ves svet

"Lahko imamo resno nasilje v krajih, kot sta Pakistan ali Afganistan. To bo okrepilo novačenje posameznikov, ki bodo pripravljeni razstreliti se v ameriških ali evropskih mestih," je dejal ameriški predsednik v pogovoru za televizijsko mrežo ABC in se pridružil številnim po svetu, ki so ostro obsodili namero ameriškega pastorja Terryja Jonesa.

Jones vodi obskurno protestantsko cerkveno organizacijo, ki šteje le nekaj deset članov, in pridiga, da islam prihaja od hudiča in da ni skladen s krščanstvom, zato mu je treba poslati nedvoumno sporočilo, za kar je po njegovem mnenju sežiganje islamskih svetih knjig najboljši način. To namerava storiti v soboto, 11. septembra, na deveto obletnico terorističnih napadov na ZDA.

"Upam, da razume, da so njegove namere povsem v nasprotju z našimi ameriškimi vrednotami, to je, da je bila za država zgrajena na načelih verske svobode in verske strpnosti," je o Jonesu dejal Obama in še pojasnil, da je položaj zaskrbljujoč, vendar lahko le omejeno ukrepajo v skladu z zakoni in ga prijavijo zaradi sežiga v javnosti.

Napoved javnega sežiga Koranov je obsodil tudi generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun in dejal, da je v nasprotju s prizadevanji ZN-a za versko strpnost. Po njegovih besedah nobena vera na svetu ne more podpreti sežiganja Koranov.

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je v sredo znova obsodila Jonesovo namero in ponovila, da je obžalovanja vredno, da lahko pastor cerkvene organizacije s 50 ljudmi ustvarja nezaslišane in sramotne načrte, da bi si pridobil pozornost svetovne javnosti. "Na žalost je to svet, v katerem živimo," z grenkobo ugotavlja Clintonova.

Afganistanski kandidat na prihajajočih parlamentarnih volitvah in klerik Mohamed Muktar je poudaril, da bo v primeru sežiga dolžnost vsakega muslimana odzvati se na to dejanje, kar bo posledično pomenilo pobijanje Američanov vsepovsod po svetu.

Pastor ne gre več ven brez orožja
Jonesa je medtem obsodila tudi Cerkev, ki jo je sam ustanovil v 80. letih prejšnjega stoletja v Nemčiji in ki ima tako kot njegova zdajšnja Cerkev le nekaj deset članov. Cerkev v Nemčiji naj bi svojega ustanovitelja izključila tudi zato, ker si je prepogosto prisvajal cerkveni denar za lastne potrebe.

Na vnovični novinarski konferenci v sredo je Jones zatrdil, da načrt sežiga še vedno velja, čeprav mu krajevni gasilci niso dali dovoljenja, a ima pravico za to dejanje v skladu s prvim amandmajem k ameriški ustavi, ki zagotavlja svobodo izražanja. Sam sicer dopušča možnost, da si premisli, čeprav ga do zdaj niso prepričale niti grožnje s smrtjo.

Jones je povedal, da bodo Koran sežgali kot opozorilo na grožnjo, ki jo po njunem mnenju svetu predstavlja islam, ter da lahko dogodek preprečijo le neposredna navodila od Boga. Dejal je še, da je prejel že več kot sto groženj s smrtjo, a da ga to ne skrbi, dodal pa je, da on in njegovi sodelavci doma ali cerkve ne zapustijo več brez orožja.

Ameriški pastor razburja ves svet